1

Temat: Co zrobić? Wezwać o uzupełnienie? Wyjaśnienia?

Witam.

PN poniżej progów. Dostawa art. elektrycznych.
W formularzu cenowym kilkadziesiąt pozycji. Odnośnie kilku pozycji (dokładnie 8) Zamawiający żądał w przypadku zaoferowania art. równoważnego podanie nazwy handlowej i przedstawienie w  celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego opis zaoferowanych artykułów RÓWNOWAŻNYCH  np. ulotkę, stronę katalogu lub inny dokument szczegółowo opisujący zaoferowany artykuł równoważny.

I teraz mam problem z jedną ofertą. Wykonawca w pozycjach, w których Zamawiający żądał w przypadku zaoferowania art. równoważnego  zaoferował artykuł wskazany z nazwy przez Zamawiającego i jest ok, ALE w jednej pozycji  formularza, gdzie Zamawiający nie żądał podania nazwy handlowej ani dokumentów Wykonawca dopisał długopisem, że oferuje art. xyz i załączył jego opis. Z powyższego dokumentu wynika, iż artykuł jest niezgodny z SIWZ tj.

Zamawiający oczekiwał :
"Rozdzielnica obudowa IP44 o wymiarach 920x600x320 z materiału izolacyjnego z płytą montażową pod podstawy bezpiecznikowe RBK bez wyposażenia"

a Wykonawca zaoferował rozdzielnicę SKRF 800/800/1 o wymiarach 800 x 800x 250.

Co teraz prawidłowo należy zrobić?
Czy mam Wezwać do uzupełnienia dokumentu pomimo, iż nie żądałem w tej pozycji dokumentu. Chciałem tylko dokumenty dla konkretnych 8 pozycji , gdy wykonawca oferuje w nich art. równoważny.

pozdrawiam

2

Odp: Co zrobić? Wezwać o uzupełnienie? Wyjaśnienia?

Bitter skoro na sztywno określiłeś możliwość dopuszczenia równoważnych tylko w określonych pozycjach, to bądź w tym konsekwentny do końca. Pomijam już fakt, że z Twojego postu wynika, że zaoferował rozdzielnicę o zupełnie innych wymiarach. Niezgodność z SIWZ i koniec.

3

Dopuściłem równoważne w określonych pozycjach dlatego, że w tych pozycjach wskazałem nazwę handlową oraz oczywiście opis równoważności. Przy reszcie nie było takiej potrzeby.

4 (edytowany przez Katiqq 2014-05-09 12:06:59)

Bitter napisał/a:

Dopuściłem równoważne w określonych pozycjach dlatego, że w tych pozycjach wskazałem nazwę handlową oraz oczywiście opis równoważności. Przy reszcie nie było takiej potrzeby.

Czyli ograniczyłeś możliwość dopuszczenia rozwiązań równoważnych w innych pozycjach. Biorąc pod uwagę to, jak i rozmiar rozdzielnicy masz ofertę niezgodną z SIWZ, bo gdzie tu zgodność skoro zaoferowano produkt równoważny w pozycji, w której zamawiający nie dopuścił produktu równoważnego.

5

Zwróć się o wyjaśnienia zanim podejmiesz decyzję.

6

Ok.

7

Marcel a za przeproszeniem co tu dadzą wyjaśnienia?

8

Zamawiający może dokonać odrzucenia oferty na podstawie art. 89ust.1 pkt.2 pzp jedynie w sytuacji ustalenia w sposób nie budzący wątpliwości, że oferta wykonawcy nie zapewnia realizacji zamierzonego i opisanego w siwz celu, a oferowane świadczenie nie odpowiada wyrażonych w treści siwz wymaganiom.- wyrok KIO z 16.01.2012r.KIO 22/12

W przypadku wątpliwości zamawiającego odnośnie treści złożonej oferty przed podjęciem decyzji co do jej odrzucenia na podstawie art.89ust.1pkt.2 pzp powinien on najpierw zwrócić się do wykonawcy o wyjaśnienie treści oferty na podstawie art.87 ust.1 pzp.- wyrok z 5.10.2011r.KIO 2033/11,wyrok z 19.07.2010 kio 1377/10

Czynność odrzucenia oferty na podstawie art.89ust.1pkt.2 pzp winno poprzedzić wezwanie do złożenia wyjaśnień w trybie art.87ust.1 pzp. Wyjaśnienia udzielone przez odwołującego stanowią oświadczenie wykonawcy , którym jest o n związany na równie ze złożona ofertą. Zamawiający jest zobligowany do prowadzenie postępowania z należytą starannością i Dalego nie może pozostawić żadnych elementów treści oferty do końca niewyjaśnionych , zwłaszcza że przepis pozwala zamawiającemu na żądanie od wykonawców wyjaśnień wobec wszystkich elementów treści oferty, a nie tylko dotyczących jakichś szczególnych sformułowań. Wobec tego zamawiający u którego zrodziły się jakiekolwiek wątpliwości co do treści oferty jest wprost zobowiązany a nie tylko uprawniony do żądania wyjaśnień. -Wyrok KiO z 13.10.2010 Kio 2145/10.

9

Marcel napisał/a:

Zamawiający może dokonać odrzucenia oferty na podstawie art. 89ust.1 pkt.2 pzp jedynie w sytuacji ustalenia w sposób nie budzący wątpliwości, że oferta wykonawcy nie zapewnia realizacji zamierzonego i opisanego w siwz celu, a oferowane świadczenie nie odpowiada wyrażonych w treści siwz wymaganiom.- wyrok KIO z 16.01.2012r.KIO 22/12
.

A jakie tu można mieć wątpliwości skoro zaoferowany przedmiot już na pierwszy rzut oka jest niezgodny z SIWZ?

10

Nie wiem jakie, jeżeli bitter takich nie posiada to sprawa wydaje się być bezproblemowa.

11

Marcel doskonale wiesz, że zawsze można poprosić o wyjaśnienia. Tylko nie marnujmy swojego cennego czasu na czynności, bez których można się obyć.

Miłego weekendu!!!

12

Miłego.

13

Czyli w tej sytuacji, gdy pierwotnie w siwz Zamawiający nie żądał dokumentu dla tej pozycji, a wykonawca mimo to przedstawia dokument z którego wynika iż artykuł przez niego zaoferowany nie spełnia opisu Zamawiającego, to nie wzywam do uzupełnienia dokumentu zgodnie z art. 26.3? Mogę od razu odrzucić, ewentualnie wyjaśnić?

14

Wg mnie powinieneś odrzucić. Wzywać? Po co. Przecież wyjaśnienia jedynie co mogą spowodować to zmianę treści oferty jeżeli wykonawca zacznie pisać ze zastosuje inną skrzynkę zgodną z parametrami. Z oferty już wynika co wykonawca chce sprzedać, zmienić tego nie może.

15 (edytowany przez Bitter 2014-05-12 10:04:29)

A co w innej sytuacji, gdy

Zamawiający żąda podania w formularzu ofertowym nazwy oferowanego urządzenia a także dokumentu (opisu, katalogu), iż oferowany art. spełnia wymagania.

Wykonawca w formularzu ofertowym podaje dokładną nazwę zaoferowanego art. w której to już nazwie potwierdza, iż art. jest niezgodny z siwz. Dołącza również opis.
Zamiast wyłącznika zanikowego NA daje wyłącznik wzrostowy DA.

Czy w tej sytuacji muszę wzywać do uzupełnienia dokumentu?

16

To zależy. Jeżeli nazwa definiuje produkt który nie da się zmienić (np zestaw komputerowy o konkretnej nazwie w którym mozna dodawać podzespoły takim produktem nie będzie) to wtedy nie ma co wzywać do uzupełnienia dokumentu, bo oferta i tak podlega odrzucenia.

Pytanie na ile produkt mozna modyfikować. Dlatego w takich przypadkach warto dopytać na ile to możliwe.

17

Ok/ wyjaśnię.