1

Temat: wykaz osób

Czy mogę na etapie postępowania żądać nr uprawnień osoby np. będącej w zamówieniu kierownikiem robót. Czy bezpiecznej żądać przed podpisaniem umowy kopie uprawnień budowlanych osób wchodzących w skład osób wymienionych w wykazie osób oraz
zaświadczeń o przynależności osób wchodzących w skład osób wymienionych w wykazie osób do właściwej Izby samorządu zawodowego?
I drugie moje pytanie: co w sytuacji gdy przed podpisaniem umowy wykonawca wygrywający nie pokaże mi wymaganych dokumentów?

2

Odp: wykaz osób

Na etapie postępowania możesz żądać wyłącznie dokumentów wymienionych w SIWZ - zgodnie z rozporządzeniem ws dokumentów. Jeżeli przewidziałaś okoliczność dostarczenia uprawnień przed podpisaniem umowy, to wykonawca musi je dostarczyć, bo nie dopuścisz do podpisania i tyle.
Od nowelizacji rozporządzenia nie można już żądać uprawnień na etapie składania ofert.

3

a jak mi nie dostarczy na dzień podpisania umowy to na podstawie czego robię kolejny wybór, traktuje to jako uchylenie się od podpisania umowy??

4

Brak dostarczenia wymaganych dok. przed podpisaniem umowy powinno zostać potraktowane jako uchylanie się od podpisania umowy, ale takie jednoznaczne to nie jest.

5

Według mnie powinno się dokonać ponownego wyboru a delikwenta odrzucić na niespełnienie warunków udziału

6

Popieram - tyle, że nie ma takiego obowiązku...
PS. Wykluczyć, wykluczyć wink

7

a wykluczenie na podstawie art. 24 ust 2 pkt 3 czy 4 ?

8

A teraz, to się zacząłem zastanawiać na jakiej podstawie - i czy wykluczyć czy odrzucić ofertę...

9

hmmm ale odrzucić nie ma na co...

10

Co zrobić z ofertą tego Wykonawcy - potwierdził spełnianie warunków, wyboru kolejnej oferty dokonuję bez badania i oceny ofert... Prawdę mówiąc nie wiem co zrobić z tą ofertą...

11

Jak Marcel. Mimo, że nie jest to doskonałe rozwiązanie to jednak bliżej jest mu do doskonałości niż innym.

12

No tak - tylko co zrobić z ofertą/wykonawcą?

13

Olać.

14

O, i to jest dobre podejście (ale takie "nieprawnicze") big_smile

15

anka napisał/a:

a jak mi nie dostarczy na dzień podpisania umowy to na podstawie czego robię kolejny wybór, traktuje to jako uchylenie się od podpisania umowy??

Podłóż mu do podpisu oświadczenie, że odmawia dostarczenia uprawnień i wybierz kolejną ofertę.

16

Jak oświadczenia nie podpisze, robię notatkę służbową z całej "zawiłej" sytuacji i działam dalej big_smile

17

chyba rzadko są takie sytuacje, ale warto wiedzieć jak zadziałac , dziekuję wszystkim za odpowiedzi

18

Katiqq napisał/a:

Na etapie postępowania możesz żądać wyłącznie dokumentów wymienionych w SIWZ - zgodnie z rozporządzeniem ws dokumentów. Jeżeli przewidziałaś okoliczność dostarczenia uprawnień przed podpisaniem umowy, to wykonawca musi je dostarczyć, bo nie dopuścisz do podpisania i tyle.
Od nowelizacji rozporządzenia nie można już żądać uprawnień na etapie składania ofert.

Jeśli odmawia dostarczenia uprawnień, zobowiązany jest zrobić to na piśmie.
Jak i tego nie zrobi, sporządź notatkę służbową z zaistniałej sytuacji i potraktuj to jako uchylenie się od podpisania umowy smile