1

Temat: złozone oferty azmiana terminu skladania

Przesunęliśmy termin składania ofert ze względu na modyfikację SIWZ. W druku oferty zmieniliśmy zamawiana ilość (pomniejszyliśmy ją 2,5 razy). Pierwotnie otwarcie miało być jutro, Wczorajsza modyfikacja przesunęła termin na poniedziałek. Dzisiaj wpłynęły 4 oferty z opisem na kopercie"Nie otwierać przed 16 maja (czyli piątek).- i na pewno w środku mają stary formularz ofertowy.
Co robić?
Otworzyć je w poniedziałek i odrzucić ze względu na niezgodność z treścią SIWZ?
Poprawić jako "inne omyłki"? Ale tutaj różnica w ilości jest duża więc i różnica w cenie będzie duża.
Poinformować ich już teraz, że zmieniono formularz ofertowy? Jeśli tak to jak i na jakiej podstawie?

2

Odp: złozone oferty azmiana terminu skladania

Jeżeli znasz dane wykonawców, to poinformuj, że dokonano zmiany i podpowiedz, żeby dokonali zmiany ofert.

3

Dokładnie, poinformuj póki czas, ja też tak robię.

4

Marcel napisał/a:

Dokładnie, poinformuj póki czas, ja też tak robię.

Jasne, mogą też wycofać oferty. Mają takie prawo.

5

Gratuluję odwagi...

6

MIRAS napisał/a:

Gratuluję odwagi...

A konkretniej?

7

...a konkretniej - odwagi cywilnej *.

*)odwaga cywilna - odwaga wypowiadania się i postępowania zgodnie ze swoimi przekonaniami, bez względu na konsekwencje (PWN SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO)

8 (edytowany przez Katiqq 2014-05-16 07:07:31)

MIRAS napisał/a:

...a konkretniej - odwagi cywilnej *.

*)odwaga cywilna - odwaga wypowiadania się i postępowania zgodnie ze swoimi przekonaniami, bez względu na konsekwencje (PWN SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO)

Dobre, dobre. Z jakiego tytułu tę odwagę cywilną należy mieć?
Miras, czy chodzi Tobie o nierówne traktowanie wykonawców, bo męczy mnie to od wczoraj i na nic innego nie mogę wpaść.

9

Katiqq napisał/a:

Miras, czy chodzi Tobie o nierówne traktowanie wykonawców, bo męczy mnie to od wczoraj i na nic innego nie mogę wpaść.

Dobry trop, plus:
- zasada uczciwej konkurencji,
- zasada pisemności postępowania,
- takie zachowanie stawia pod znakiem zapytania bezstronność i obiektywizm osoby wykonującej czynności związane z przygotowaniem oraz przeprowadzeniem postępowania o udzielenie zamówienia,
- nie mówiąc już o tym, że brak jest podstaw prawnych do udzielania takich informacji.

10

Zgadzam się ze wszystkim. Pytanie czy większą szkodą dla zamawiającego jest narażenie się w tej chwili na zarzuty, o których piszesz, czy (załóżmy) uwalenie całego postępowania, bo w dacie starego terminu oferty złożyli wszyscy potencjalni wykonawcy danego zamówienia.
Chyba wolę swoją odwagę.

11 (edytowany przez MIRAS 2014-05-16 11:35:24)

Widać nie miałaś do czynienia z wyedukowanymi wykonawcami, którzy wszędzie widzą przekręty, interesy osób które zajmują się ZP, powiązania rodzinne i przyjacielskie z wykonawcami... i pewnie tez nie miałaś do czynienia ze służbami trzyliterowymi.

12

A miałam. I jak dotychczas wychodziłam obronną ręką. Z tymi ostatnimi tylko na szkoleniu smile