1

Temat: równoważność oferowanego produktu POMOCY

Witam! PN duża przydomowa oczyszczalnia biologiczna, Oferta tańsza w innej technologii niż w projekcie, Projektant mówi, że tańsza technologia jest gorsza i żeby odrzucić ofertę.
Czy opinia projektanta jest wystarczająca do odrzucenia najtańszej oferty, oczywiście jako niezgodną z SIWZ.  Czy pisać o udowodnienie równoważności, ale nie wiem konkretnie co określi równoważność.

2

Odp: równoważność oferowanego produktu POMOCY

A czy przypadkiem nie jest to oferta wariantowa (inna technologia)? IMO wszystko zależy od postanowień SIWZ.

3

Dokładnie inna technologia inne materiały, czyli mogę uważać jak nie dopuściłam ofert wariantowych to mogę z czystym sumieniem odrzucić????

4

Czy ktoś potwierdzi moje domysły

5

No raczej tak na to wychodzi skoro wariantu nie dopuszczono.

6

Trudno jest cokolwiek powiedzieć/napisać jeśli nie wiadomo nawet w jakim zakresie dopuściłaś równoważność...

7

Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia znajdują się jakiekolwiek znaki towarowe, patent czy pochodzenie, zamawiający dopuszcza oferowanie materiałów i urządzeń równoważnych do wskazanych w dokumentacji projektowej, jednak o parametrach techniczno-eksploatacyjno-użytkowych nie gorszych niż te, podane w dokumentacji technicznej zamówienia ( podstawa prawna: art. 29 ust. 3 ustawy Pzp).
Oraz zapis, że nie dopuszczam ofert wriantowych
Problem polega na tym, czy inna technologia to oferta wariantowa?????

8

Wg mnie ten zapis jest tak ogólny, że granica pomiędzy ofertą wariantową a rozwiązaniem równoważnym jest bardzo płynna i osobiście nie jestem w stanie wskazać, że jest to z pewnością wariant, głównie ze względu na zapis: (...)o parametrach techniczno-eksploatacyjno-użytkowych nie gorszych niż te, podane w dokumentacji technicznej zamówienia(...).

9

Rozumiem, ale projektant napisał nam opinię, że technologia zastosowana w tańszej ofercie jest niezgodna z oczekiwaniami inwestora.

10

Ale na jakiej podstawie?

11

Oferent w ofercie złożył opis urządzenia, które proponuje wraz z opisem technologii. Jako, że nie znam się na tym zeskanowane powyższe dokumenty przesłałam do projektanta i dostałam jego opinię

12

No dobrze, ale przy Twoim zapisie dotyczącym równoważności jeśli spełnia minimalne najważniejsze dla oczyszczalni parametry (np. skuteczność oczyszczania, min/max przepływ wody, wydajność, pobór prądu itp.), to moim zdaniem jest do uznania. Czy projektant napisał jakich parametrów nie spełnia to rozwiązanie równoważne?

13

Niestety nie mogłam się doprosić konkretów, napisał ,że inna niż chciał zamawiający i według jego opinii oferta do odrzucenia

14

Zwróć się do projektanta żeby wskazał parametry jakich nie spełnia ta oferta - pewnie dostanie "dolę" od firmy której rozwiązanie zaproponował wink