1

Temat: brak gwarancji w formularzu

I jeszcze jedno, brak gwarancji w formularzu ofertowym. Pozostawione miejsce wykropkowane bez wypełniania , jedynie w nawiasie było zamawiającego (co najmniej 24 miechy).

Dla mnie do odrzucenia. Choć widziałem tu różne opinie w podobnej sprawie.

2

Odp: brak gwarancji w formularzu

To jak? Zamawiający wypełniał ofertę?

3

w formularzu było: Udzielam gwarancji na okres ...... miesięcy (co najmniej 24 miesiące).

Zamawiający określił wymóg gwarancji co najmniej 24 miesiące.

4

No właśnie i teraz pytanie, czy wykonawca podpisując się pod tym, podpisał się również pod instrukcją zamawiającego i stanowi to jego (wykonawcy) oświadczenie woli czy jest to tylko oświadczenie wiedzy: tak wiem że powinno być "co najmniej 24 miesiące". Zwracam uwagę na błędy w redagowaniu ofert przez zamawiających - instrukcje w treści oferty to nie najlepszy pomysł.

5

No i co w tej sytuacji faktycznej,

6

Jak jest pytanie (wątpliwość) to trzeba szukać odpowiedzi - najlepiej u źródła.

7

Czy myślisz że można tu o cokolwiek pytać tak aby te odpowiedzi nie były uznane za modyfikacje treści oferty?

8

Odrzucenie.

9

janek159 napisał/a:

Czy myślisz że można tu o cokolwiek pytać tak aby te odpowiedzi nie były uznane za modyfikacje treści oferty?

Czy okres gwarancji był kryterium oceny?

10

nie

11

No to wyjaśnić.

12

proszę jeszcze o trochę cierpliwości... jedziemy dalej,

Co może dać takie wyjaśnienie, nawet najmądrzejsze. Jeżeli z wyjaśnienia będzie wynikać, że zgadzają się na te 24 miesiące i udzielają takiej gwarancji, to co mam uznać? A przecież jak uznam to ich oświadczenie w ramach wyjaśnień, to czy nie będzie to stanowić naruszenia art. 87 ust 1. Czyli de facto, w ofercie nie było nic, a teraz uznajemy że jest 24 miesiące. Czy nie będzie to zmiana treści oferty?

No dobrze, wyobraźmy sobie że dostaje wyjaśnienie o treści:

,,Wyjaśniamy, że niewpisanie okresu gwarancji wynikło z omyłkowego niedopatrzenia i  oczywiście oświadczamy, że udzielamy gwarancji na okres 24 miesięcy."

1. Czy mając takie wyjaśnienie Zamawiający powinien uznać że oferta jest zgodna z SIWZ?

2. Czy, że przyjęcie tego oświadczenia jest niemożliwe bo stanowi zmianę w treści oferty i oferta w dalszym ciągu jest do odrzucenia.

13

Wg mnie takie wyjasnienie jest zmianą treści oferty.
Jeżeli oferta zawiera ogólną deklarację co do wykonania zamówienia zgodnie z siwz a w siwz była by mowa o gwarancji i wykonawca wyjasniłby ze propozycja zaoferowania 24 m-cy gwarancji wynika z deklaracji wynikającej ze złożenia oświadczenia zawartego w ofercie to można było by się zastanowić nad uznaniem takiej oferty.
No ale dużo tu tego "jeżeli" smile

14

Dla mnie będzie to zmiana treści oferty i to w dodatku istotna - odrzuciłbym ofertę.

15

dzięki, bo już myślałem że wszystko można robić w imię naprawiania oferty

16

Jaka istotna zmiana treści oferty?

Przecież już wykonawca zadeklarował się udzielić gwarancji na minimum 24 miesiące - zakładam, że było jakieś oświadczenie o akceptacji zapisów siwz czy wzoru umowy.

17

janek159 napisał/a:

proszę jeszcze o trochę cierpliwości... jedziemy dalej,

Co może dać takie wyjaśnienie, nawet najmądrzejsze. Jeżeli z wyjaśnienia będzie wynikać, że zgadzają się na te 24 miesiące i udzielają takiej gwarancji, to co mam uznać? A przecież jak uznam to ich oświadczenie w ramach wyjaśnień, to czy nie będzie to stanowić naruszenia art. 87 ust 1. Czyli de facto, w ofercie nie było nic, a teraz uznajemy że jest 24 miesiące. Czy nie będzie to zmiana treści oferty?

No dobrze, wyobraźmy sobie że dostaje wyjaśnienie o treści:

,,Wyjaśniamy, że niewpisanie okresu gwarancji wynikło z omyłkowego niedopatrzenia i  oczywiście oświadczamy, że udzielamy gwarancji na okres 24 miesięcy."

1. Czy mając takie wyjaśnienie Zamawiający powinien uznać że oferta jest zgodna z SIWZ?

2. Czy, że przyjęcie tego oświadczenia jest niemożliwe bo stanowi zmianę w treści oferty i oferta w dalszym ciągu jest do odrzucenia.

1. A czy w formularzu ofertowym ten piszesz o terminie realizacji zamówienia. Pewnie NIE, i czy to oznacza że wykonawca oferuje jego wykonanie w innym terminie. Co do zasady jest tak, że wykonawca składa ofertę w odpowiedzi na zapotrzebowanie zamawiającego w przedmiocie umowy i tym samym godzi się na warunki minimalne określone zamawiającego. Sprawdź może wykonawca gdzieś oświadcza ,że akceptuje warunki umowy, w której zawarty też ten wymóg. Wszystko zależy od treści postanowień SIWZ, oferty, dokumentów załączonych do niej etc. Tak, takie wyjaśnienia utwierdzają w przekonaniu zamawiającego w tym że wykonawca oferuje minimalny okres gwarancji - jak to może wynikać  z innych dokumentów.
2. To nie jest zmiana tylko potwierdzenie oświadczenia woli. Czy uznanie takich wyjaśnień i w konsekwencji zaniechanie odrzucenia oferty wpłynie na ranking ofert?

18

psz napisał/a:

Jaka istotna zmiana treści oferty?

Przecież już wykonawca zadeklarował się udzielić gwarancji na minimum 24 miesiące - zakładam, że było jakieś oświadczenie o akceptacji zapisów siwz czy wzoru umowy.

No pewnie, że nie istotna - niech napisze w ofercie, że wykona zadanie za minimum albo maksimum 100.000 PLN - też go poprosisz o wyjaśnienia i uznasz ofertę... Gratuluję inwencji. A może jeszcze Zamawiający wpisze kwotę za Wykonawcę?

19

No to jeszcze jeden przykład, załóżmy że wykonawca składa ofertę - nie na formularzu "wymaganym" przez zamawiającego. Oferta brzmi:

Wykonam zamówienie ..... za cenę ..... Podpis.

I co wtedy, bipi, odrzucasz, wzywasz do wyjaśnień, czy uznajesz?

20

Wszystko zależy jakie oświadczenia były wymagane przez Zamawiającego - jeśli tylko cena - uznałbym. Liczy się przecież treść oferty.

21

1.Gwarancja nie jest jednym z kryterium, poprawiam jako nieistotna i przyjmuję moją gwarancję min., narzuconą w SIWZ
2. Gwarancja jest jednym z kryterium - odrzucam.

22

bipi napisał/a:

Wszystko zależy jakie oświadczenia były wymagane przez Zamawiającego - jeśli tylko cena - uznałbym. Liczy się przecież treść oferty.

Załóżmy, że było wymagane oświadczenie o okresie gwarancji - gwarancja nie jest kryterium; minimalny wymagany okres został określony przez zamawiającego w innych dokumentach.

23

Ja Bipi gratuluję Tobie inwencji w argumentowaniu ad absurdum wink

Miras - Czy okres gwarancji był kryterium oceny?
Janek159 - nie.

Przekładając na Twój przykład Bipi - jeśli cena nie będzie kryterium oceny (aż tak się zapędziłeś wink ) to będzie OK.

24

A potem wykonawca będzie powtarzał z uporem maniaka "przecież w ofercie nie dałem żadnej gwarancji, a jak wam zależało to trzeba było odrzucić".

25

jarosław napisał/a:

A potem wykonawca będzie powtarzał z uporem maniaka "przecież w ofercie nie dałem żadnej gwarancji, a jak wam zależało to trzeba było odrzucić".

No, to jest argument. Jak nie masz pewności, czy wykonawca zaoferował gwarancję ponieważ z  zestawienia dokumentów przetargowych nie wynika to jednoznacznie, to wzywasz go wyjaśnienia tych sprzeczności - i problem z głowy.