1

Temat: Kara umowna a rozliczenie

Witajcie Koledzy i Koleżanki! :-)

Mam do Was pytanie: Zamawiający uznał, że nie wywiązaliśmy się z umowy i naliczył nam karę. Napisałem pismo, ze Kara została naliczona bezpodstawnie, ponieważ Zamawiający poprzez szereg różnych wydarzeń utrudniał nam wykonanie przedmiotu zamówienia (m.in. nie zapewnił niektórych rzeczy, do których był zobowiązany umową i przez to nie byliśmy w stanie zrobić tego należycie). Przed informacją o karze poszła faktura, Zamawiający sam sobie zadecydował i odliczył kwotę kary od kwoty bazowej i tyle nam przelał.

I teraz pojawia się pytanie:

1) Czy Zamawiający ma prawo zrobić taki manewr?

W umowie nie ma żadnego zapisu, że może potrącić kwotę kary od kwoty faktury. Sądzę, że powinien przelać całą kwotę widniejącą w umowie, a Kara to odrębna sprawa. Czy mam rację? Co myślicie na ten temat? Podajcie mi proszę podstawę prawną takiego działania, chcę sprawę zgłosić do sądu.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc,
Pozdrawiam serdecznie!

2

Odp: Kara umowna a rozliczenie

Kiedyś miałam podobną sprawę (tyle, że jestem po stronie zamawiającego): zapis w umowie o możliwości potrącenia należnych kar z bieżącej faktury, i tak:
1) naliczyliśmy kary za opóźnienia
2) wysłaliśmy pismo do Wykonawcy, który nie wniósł zastrzeżeń
3) potrąciliśmy kwotę z faktury i przelaliśmy mniej kasy
4) Wykonawca milczał
5) po ok. 2 latach wystąpił z wezwaniem do Zamawiającego o wypłatę należnego wynagrodzenia (potrąconej kwoty) + odsetki
6) ostatecznie sprawa skończyła się w sądzie ugodą (zapłaciliśmy połowę), bo wisiała nad nami groźba zapłacenia całości i należnych odsetek (kwota dość spora się uzbierała).

W Twoim przypadku uważam, że Zamawiający nie miał podstaw do automatycznego potrącenia  "należności" z faktury (powinien zapłacić i naliczyć kary i wtedy - jeśli kary się należą - to Z miałby roszczenie o zapłatę)

3

Dzięki Ci za odpowiedź :-)

No właśnie też tak uważam, że nie ma podstaw aby sobie "tak ot" odliczyć tą karę od faktury.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś przemyślenia / doświadczenia lub podstawy prawne co mógłbym zrobić w tej sytuacji to bardzo proszę dobre duszyczki o pomoc :-)

Pozdrawiam

4

Ja osobiście - jeśli masz argumenty, że kara jest niesłuszna albo przynajmniej powinna być zmiarkowana - wezwałabym Z do zapłaty pod groźbą skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego (choć obawiam się, że sprawa i tak skończy się w sądzie).

5

Oczywiście, że mam argumenty, że kara jest naliczona niesłusznie. Wygląda to tak, jakby Zamawiający po prostu tak z automatu naliczył karę, tylko chyba zapomniał o swoich uchybieniach (tak naprawdę przez niedotrzymanie warunków umowy przez Zamawiającego przerwaliśmy realizację, a oni naliczyli karę za niezrealizowanie).

Pewnie, jak trzeba będzie to skieruję sprawę do sądu i jeszcze poproszę o kontrolę, bo nie dość że Zamawiający zaskoczył mnie takim zagraniem, to najzwyczajniej mnie zdenerwował i chyba sam się prosi o narobienie afery ;-)

6

Witam.
PN roboty budowlane place zabaw. Wykonawca wybrany i podczas prac dowiadujemy się ze montuje urządzenia równoważne, wiec badamy ich równoważność, okazuje się ze nie są do przyjęcia. Przepychanka trwa, wykonawca swoje zamawiający swoje i tak przez jakiś czas aż mija termin wykonania. już po terminie wykonawca wyciąga zamawiającemu błąd w projekcie do którego zamawiający się przyznaje. co w takiej sytuacji należy zrobić z karami umownymi za przekroczenie terminu? od kiedy je naliczać?