1

Temat: warunki w konkursie pow. prog unijnych

Czy uważacie, że w konkursie pow. progów jest obowiązek stosowania art. 26 ust. 1 ? Więc czy trzeba żądać KRK, US itp. ... Bo w przepisach o konkursie nie ma odwołania do zastosowania art. 26.

2

Odp: warunki w konkursie pow. prog unijnych

Art. 11 ust. 5 odsyła do 35 i pośrednio to wynika z ust. 5. Ja ostatnio robiłem konkurs i żądałem wszystkiego, ale chętnie poznam inne opinie wink

3

Dlaczego poruszasz wątek art. 111 ust.5 mówiący o sposobie określenia wartości konkursy?

4 (edytowany przez Adam 2014-06-02 10:27:34)

Gdyż to art. 111 reguluje jak ustalić wartość konkursu - ust. 3 "wartością konkursu jest wartość nagród" (lub ust. 4 w zależności od Twojego przypadku) oraz ust. 5 "do ustalenia wartości konkursu przepisy art. 35 stosuje się odpowiednio".

Czytając art. 35 jest w nim już mowa o ustaleniu "wartości zamówienia", czyli ten sam termin, którego użyto w art. 26 ust. 1.

5

Ale nie ma problemu w określeniu wartości. Wartość jest ustalona pow. progów unijnych. Chodzi mi o to czy w konkursach pow. progów unijnych żądać wszystkich dokumentów z Raozporządzenia o dokumentach o których mowa w par. 3 ust. 1.

6

Faktycznie niejasno się wyraziłem, mnie zasugerował termin użyty w art. 35 "wartość zamówienia". W 26 ust. 1 zakres dokumentów uzależniona jest właśnie od wartości zamówienia. Czyli jakby poprzez odniesienie z art. 111 zastosowałem progi itp.

7

No i o to mi właśnie chodzi, czy jest wymóg żądania przy konkursach tych dokumentów pow. progów które są obligatoryjne przy zamówieniu publicznym, mówie ti o tych o których pisałem powyżej.

8

Nie ma odniesienia do art. 26.1 Pzp - jedynie poprzez analogię, bazując na art. 116.2.6 Pzp, który kieruje nas do art. 25 Pzp. Ale tak jak pisze - odniesienia wprost nie ma.

9

Tylko analogia, jednak widzę wiele powodów dla których (nawet pomimo braku bezpośredniego odniesienia) lepiej żądać dokumentów analogicznie do procedury pow. progów, zwłaszcza jeśli nagrodą będzie zaproszenie do negocjacji..