1

Temat: Email do wykonawcy

Ciekawa jestem czy dopuszczacie możliwość wysłania do wykonawcy np wezwania do uzupełnienia dokumentów na Email wykonawcy pomimo, że nie podał on swojego Emaila w formularzu oferty, ale znany jest on z wpisu CEIDG?

2

Odp: Email do wykonawcy

A jak będzie nieaktualny?, wysłał bym ale dla pewności w ślad również pocztą.

3

Jeżeli e-mail jest w aktualnym CEIDG to wydaje się, że powinien być aktualny. Osobiście wysyłam e-mail + list rejestrowany.

4

+ (plus) faks.

5

Potwierdź mail telefonicznie i ślij tylko przez niego.

6

Dostałam potwierdzenie odczytania maila. Wygląda mi na to, że specjalnie nie wpisali.

7

Szafa gra, kto chce robić sobie robotę niech wysyła faksy, listownie tudzież gołębiem.

8

Jasne big_smile

9

Katiqq napisał/a:

Dostałam potwierdzenie odczytania maila..

No to rewelacja! Nie każdy ma tyle szczęścia smile Czasami sam e-mail wystarczy, ale czy zawsze...

10

A kiedy nie wystarczy?

11

Od pewnego czasu posługuję się TYLKO e-mailem.

12 (edytowany przez covec 2014-06-03 06:17:42)

psz napisał/a:

A kiedy nie wystarczy?

Kiedy e-maila nie ma. Kilka dni temu ktoś na tym forum właśnie o tym napisał.

Ludzie, ja nie napisałem, że mail jest beeee...tylko, że czasami może bezpieczniej jest dla samego siebie coś więcej...każdy z nas jest w różnych sytuacjach i stosujemy środki odpowiednie do tych sytuacji. Każdy ma rozum, prawda?

13

"E-mail nie wystarczy kiedy go nie ma" - przyznam, ciekawa koncepcja.
Każdy ma swój rozum, zgadza się - ludzie narzekają ile nakłada się na nich obowiązków i ile mają pracy do wykonania, ale tam gdzie czegoś nie muszą i można pracę skrócić i uprościć to nie...

14

Psz - no wreszcie się zgadzamy w 100% tongue

15

Pozwoliłem sobie dalej drążyć temat. Okazuje się, że w pewnych okolicznościach (jak w cyt.)

Katiqq napisał/a:

Dostałam potwierdzenie odczytania maila. .

może to być wątpliwe. Sprawa dotyczy m. in. art. 89.1.7. pzp i trzech dni, ale okoliczności są wg mnie ciekawe.
KIO 2096/11 str. 17-18.
Tak na marginesie ciekaw jestem ilu z Was dostaje maila zwrotnego od wykonawcy z potwierdzeniem zapoznania się z treścią (art. 27 ust. 2).

16

Covec w tym wyroku napisano, że automatyczne potwierdzenie odczytania wiadomości nie spełnia wymogu potwierdzenia faktu otrzymania przesłanych dokumentów na żądanie jednej ze stron,  zgodnie z 27.2.
Ja nie żądałam takiego potwierdzenia na podst. 27.2, ale uważam, że otrzymując wiadomość z automatu, że odbiorca ją odczytał, mogę uznać, że dotarła ona do jego wiadomości.

17

Od niektórych wykonawców dostaję potwierdzenie otrzymania chociaż o takowe nie występuję. Jak występowałem to było podobnie, niektórzy potwierdzali, niepotrzebne mi takie niejasne sytuacje. Wysyłam i się nie martwię.

18

Na temat porozumiewania się drogą elektroniczną jest fajny artykuł w miesięczniku przetargi publiczne nr 3/2014 a w nim m.in wyroki :

KIO 1468/12
Postanowienie Sadu Najwyższego V CZ 127/03
wyrok Sądu Okręgowego w Poznaniu z 8.03.2006 I ACa 1018/05

19

Lukazs, wytłumacz mi z tego fajnego artykułu ostatnie pytanie - Zamawiający 13.01.2014 r. przesłał wykonawcy faksem pismo...

Co to w ogóle za koncepcja, żeby dawać dwa terminy i możliwość wyboru drogi komunikacji (a co za tym idzie terminu). Potrafisz rozszyfrować na jakiej podstawie działa taki zamawiający?

20

No tam nie jest mowa o "wyborze" drogi komunikacji tylko o tym że do 20.01.2014 mają wpłynąć faxem a do 24.01.2014 pisemnie. Generalnie to jakiś absurd, bo nic to nie przyspieszy gdyż i tak trzeba czekać do 24.01.2014. Tak więc te dwa terminy to bez sensu. 

Ale pamiętam, że miałem kiedyś taką sytuację że wykonawca wiedział że nie zdąży uzupełnić dokumentów i przesłał mi je faxem do wyznaczonego terminu, a pisemnie przyszły po terminie. No ale ja miałem jeden termin.
Wtedy zdecydowaliśmy że skoro mogliśmy się zapoznać z treścią dokumentów w terminie to nie wykluczyliśmy go i przede wszystkim uratował swoje wadium. Ale to była oferta 7 w kolejności ceny smile

21

Do tego ta opinia, że uzupełnienie w dniu 24.01 jest de facto uzupełnieniem po terminie... Jak się będę nudził to do nich napiszę...