Temat: Email do wykonawcy
Ciekawa jestem czy dopuszczacie możliwość wysłania do wykonawcy np wezwania do uzupełnienia dokumentów na Email wykonawcy pomimo, że nie podał on swojego Emaila w formularzu oferty, ale znany jest on z wpisu CEIDG?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Email do wykonawcy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ciekawa jestem czy dopuszczacie możliwość wysłania do wykonawcy np wezwania do uzupełnienia dokumentów na Email wykonawcy pomimo, że nie podał on swojego Emaila w formularzu oferty, ale znany jest on z wpisu CEIDG?
A jak będzie nieaktualny?, wysłał bym ale dla pewności w ślad również pocztą.
Jeżeli e-mail jest w aktualnym CEIDG to wydaje się, że powinien być aktualny. Osobiście wysyłam e-mail + list rejestrowany.
+ (plus) faks.
Potwierdź mail telefonicznie i ślij tylko przez niego.
Dostałam potwierdzenie odczytania maila. Wygląda mi na to, że specjalnie nie wpisali.
Szafa gra, kto chce robić sobie robotę niech wysyła faksy, listownie tudzież gołębiem.
Jasne
Dostałam potwierdzenie odczytania maila..
No to rewelacja! Nie każdy ma tyle szczęścia Czasami sam e-mail wystarczy, ale czy zawsze...
A kiedy nie wystarczy?
Od pewnego czasu posługuję się TYLKO e-mailem.
A kiedy nie wystarczy?
Kiedy e-maila nie ma. Kilka dni temu ktoś na tym forum właśnie o tym napisał.
Ludzie, ja nie napisałem, że mail jest beeee...tylko, że czasami może bezpieczniej jest dla samego siebie coś więcej...każdy z nas jest w różnych sytuacjach i stosujemy środki odpowiednie do tych sytuacji. Każdy ma rozum, prawda?
"E-mail nie wystarczy kiedy go nie ma" - przyznam, ciekawa koncepcja.
Każdy ma swój rozum, zgadza się - ludzie narzekają ile nakłada się na nich obowiązków i ile mają pracy do wykonania, ale tam gdzie czegoś nie muszą i można pracę skrócić i uprościć to nie...
Psz - no wreszcie się zgadzamy w 100%
Pozwoliłem sobie dalej drążyć temat. Okazuje się, że w pewnych okolicznościach (jak w cyt.)
Dostałam potwierdzenie odczytania maila. .
może to być wątpliwe. Sprawa dotyczy m. in. art. 89.1.7. pzp i trzech dni, ale okoliczności są wg mnie ciekawe.
KIO 2096/11 str. 17-18.
Tak na marginesie ciekaw jestem ilu z Was dostaje maila zwrotnego od wykonawcy z potwierdzeniem zapoznania się z treścią (art. 27 ust. 2).
Covec w tym wyroku napisano, że automatyczne potwierdzenie odczytania wiadomości nie spełnia wymogu potwierdzenia faktu otrzymania przesłanych dokumentów na żądanie jednej ze stron, zgodnie z 27.2.
Ja nie żądałam takiego potwierdzenia na podst. 27.2, ale uważam, że otrzymując wiadomość z automatu, że odbiorca ją odczytał, mogę uznać, że dotarła ona do jego wiadomości.
Od niektórych wykonawców dostaję potwierdzenie otrzymania chociaż o takowe nie występuję. Jak występowałem to było podobnie, niektórzy potwierdzali, niepotrzebne mi takie niejasne sytuacje. Wysyłam i się nie martwię.
Na temat porozumiewania się drogą elektroniczną jest fajny artykuł w miesięczniku przetargi publiczne nr 3/2014 a w nim m.in wyroki :
KIO 1468/12
Postanowienie Sadu Najwyższego V CZ 127/03
wyrok Sądu Okręgowego w Poznaniu z 8.03.2006 I ACa 1018/05
Lukazs, wytłumacz mi z tego fajnego artykułu ostatnie pytanie - Zamawiający 13.01.2014 r. przesłał wykonawcy faksem pismo...
Co to w ogóle za koncepcja, żeby dawać dwa terminy i możliwość wyboru drogi komunikacji (a co za tym idzie terminu). Potrafisz rozszyfrować na jakiej podstawie działa taki zamawiający?
No tam nie jest mowa o "wyborze" drogi komunikacji tylko o tym że do 20.01.2014 mają wpłynąć faxem a do 24.01.2014 pisemnie. Generalnie to jakiś absurd, bo nic to nie przyspieszy gdyż i tak trzeba czekać do 24.01.2014. Tak więc te dwa terminy to bez sensu.
Ale pamiętam, że miałem kiedyś taką sytuację że wykonawca wiedział że nie zdąży uzupełnić dokumentów i przesłał mi je faxem do wyznaczonego terminu, a pisemnie przyszły po terminie. No ale ja miałem jeden termin.
Wtedy zdecydowaliśmy że skoro mogliśmy się zapoznać z treścią dokumentów w terminie to nie wykluczyliśmy go i przede wszystkim uratował swoje wadium. Ale to była oferta 7 w kolejności ceny
Do tego ta opinia, że uzupełnienie w dniu 24.01 jest de facto uzupełnieniem po terminie... Jak się będę nudził to do nich napiszę...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Email do wykonawcy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc