1

Temat: zobowiązanie

Mam super zagadkę, gdzie ofertę złożyła jedna firma, a imię i nazwisko przewija się w czterech firmach tejże oferty. Otóż sp. z.o.o. (1 firma) złożyła ofertę na robotę bud., gdzie jest krs i sposób reprezentacji jednoosobowy - prezes zarządu i prokura samoistna, czyli jego brat, bo załączył akt notarialny, w którym jego brat ma firmę jako os. fizyczna (2 firma). Do załączonego wykazu sp. zo.o. dołączyła referencje, w której wystawcą jest s.c (dwóch braci) (3 firma) - chyba dobrze bo wystawia dla sp. z.o.o. Ale drugie referencje - tutaj mam problem - są wystawione dla firmy osoby fizyczne z nazwiskiem prezesa zarządu ze sp. z o.o.(4 firma) i podpisuje on właśnie za zgodność z oryginałem. W pierwszej chwili (a często to się sprawdza) zadałam sobie pytanie, a gdzie pisemne zobowiązanie,( bo nie dołączył do oferty)  podmiotu trzeciego gdzie sp. z o.o. polega na wiedzy i doświadczeniu? Ale jak tu żądać, jak podpisuje te referencje też prezes zarządu sp. z o.o. A może wezwać do do uzupełnienia tej drugiej roboty wraz z referencjami, bo nie dostarczył zobowiązania , a ja nie wiem czy jaką on pełni funkcje jako osoba fizyczna, na pewno nie prezesa, a podpisał te referencje za zgodność z oryginałem jako prezes tamtej sp. z o.o.  Zachęcam do dyskusji.

2

Odp: zobowiązanie

współczuwam