1

Temat: ubezp. grupowe pracowników

czy należy stosować pzp do grupowego ubezp. pracowników bo jest takie tradycyjne rozdwojenie,

że niby tak  opinia UZP, a za razem jest przekaz że to jednak ni pieniądze, zamawiającego,

jeśli należy stosować pzp, tzn, że w kwocie poniżej art. 4.8 trzeba by było zrobić rozpoznanie cenowe na w/w usługę .... ?

2

Odp: ubezp. grupowe pracowników

Przed kilkoma laty toczyła się ożywiona dyskusja na różnych forach dot. stosowania ustawy Pzp do grupowego ubezpieczenia pracowników. Ścierały się różne poglądy i opinie. Z ostatnich stanowisk UZP i doktryny, wynika że jeżeli zamawiającym jest jednostka sektora finansów publicznych to należy stosować przepisy ustawy Pzp. Podaj adres poczty elektronicznej to udostępnię Ci kilka opinii i stanowisk w tej sprawie.

3

Wystarczy zmienić zamawiającego np. na Radę Pracowniczą wink i Pzp stosować nie musisz.

4

Robiłam w tym roku. Rzeczywiście opinia UZP mówi, że należy stosować ustawę, a kilka innych opinii, m.in. RIO mówi, że nie stosuje się ustawy.
Po rozmowach z brokerem ubezpieczeniowym jednak zdecydowaliśmy się zrobić postępowanie, ponieważ (ponoć) firmy ubezpieczeniowe mogą zmieniać zapisy OWU tylko jeśli postępowanie prowadzone jest w ramach PZP. Dziwne to było dla mnie, że jeśli robię to poza PZP ubezpieczalnia nie jest zainteresowana złożeniem oferty i zmianą niektórych definicji, ale w ramach PZP - już jest zainteresowana.

5

Zgadzam się w pełni  z bipi - tak też wynika z posiadanych przeze mnie opinii i stanowisk. Zamawiającym nie może być jednostka sektora finansów publicznych ale może być tak jak podał bipi Rada Pracownicza czy Związek Zawodowy Pracowników ...... w ....... .

6

no tak jak zwykle brak jednorodności, w pzp i kijanki,

gekkop1@wp.pl z góry dziękuję za materiały karolk1945 smile