1

Temat: unieważnienie art. 91 ust 1 pkt 4

Przetarg podzielony na kilka części. Dla jednej z nich wpłynęła tylko jedna oferta - na kwotę przekraczającą kwotę jaką Zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację tej części i przekraczającą kwotę jaką może przeznaczyć.
W związku z tym, zgodnie z treścią art 93 ust pkt 4 -należy to postępowanie unieważnić (tylko dla tej jednej części)

I teraz pytanie o procedurę.

Wpłynęła jedna oferta, i tak przewyższa kwotę, jaką Z może przeznaczyć - zatem:

1) nie dokonuje czynności wyboru najkorzystniejszej oferty, nie wzywam ewentualnie do uzupełnienia, dokumentów ( bo i tak postępowanie będzie unieważnione) tylko wysyłam pismo do Wykonawcy o unieważnieniu postępowania ( tylko do tego, który składał w tej części postępowania, czy do wszystkich składających w innych częściach?).
lub
2) w ślad za drugą linią orzeczniczą:

Najpierw mimo wszytko dokonuje wyboru najkorzystniejszej oferty. Wysyłam zawiadomienie o wyborze,  a potem wysyłam zawiadomienie o unieważnieniu? Badam tę jedna, jedyną - ofertę bo może być tak, że będzie podlegała odrzuceniu i wtedy zmieni się przesłanka do unieważnienia (na art.91 ust 1pkt1)?
Proszę o opinie,

2

Odp: unieważnienie art. 91 ust 1 pkt 4

ja bym unieważnił bez wyboru najkorzystniejszej oferty. najniższa cena przewyższa Twoją kwotę i tyle.

poszukaj na forum, bo ten temat już był poruszany.

3

Od razu unieważniać (93.1.4) w tej części zam. bez potrzeby badania i oceny oferty (oferta z najniższą ceną - cena 100 % rozumiem). Pismo do tego jednego, który złożył ofertę dla tej części zam. należy wysłać.

4

Masz za mało kasy i kropka. Sprawa jasna.

5

seniorcristobal napisał/a:

1) nie dokonuje czynności wyboru najkorzystniejszej oferty, nie wzywam ewentualnie do uzupełnienia, dokumentów ( bo i tak postępowanie będzie unieważnione) tylko wysyłam pismo do Wykonawcy o unieważnieniu postępowania ( tylko do tego, który składał w tej części postępowania, czy do wszystkich składających w innych częściach?).

1. Nie dokonujesz. Nie wzywasz. Wysyłasz - obie wersje są dopuszczalne.