1

Temat: spółka cywilna

W przypadku gdy ofertę składa wspólnik spółki cywilnej (dołączone jest umowa, z którego wynika, ze może sam reprezentować spółkę) czy w takim przypadku żądam dla wspólnika oświadczenia z art.24 ust.1 oraz listy podmiotów(grupa kapitałowa)

2

Odp: spółka cywilna

Sto tematów na ten temat to jak widać wciąż za mało...

3

to jak ma być to w końcu sobie zapiszę i ZAPAMIĘTAM

4

Czy pytanie powinno brzmieć:

anka napisał/a:

W przypadku gdy ofertę składa wspólnik spółki cywilnej -A- (dołączone jest umowa, z którego wynika, ze może sam reprezentować spółkę) czy w takim przypadku żądam od wspólnika  -B- oświadczenia z art. 24 ust.1 oraz listy podmiotów (grupa kapitałowa) i czy dopuszczalne jest podpisanie tych dokumentów przez wspólnik spółki cywilnej -A-

Jeżeli odpowiedź brzmi: TAK, to 2xTAK.
Jeżeli odpowiedź brzmi: NIE - to nie wiem o co chodzi.

5

Sposób reprezentacji nie ma wpływu na składanie wymaganych dokumentów, jak gr. kapitałowa, oświadczenia z 24 itd.

6

Jeszcze raz pytanie: ofertę składa mi wspólnik spółki cywilnej (dołączone jest umowa, z którego wynika, ze może sam reprezentować spółkę) czy w takim przypadku żądam dla drugiego wspólnika oświadczenia z art.24 ust.1 oraz listy podmiotów(grupa kapitałowa)

7 (edytowany przez Marcel 2014-06-24 12:46:23)

I chyba wszystko jasne big_smile

8

Czyli mają mi dwaj złożyć oświadczenie z art.24 + dla dwóch lista GK

9

to jesli mam ofertę podpisana przez jednego wspólnika spółki cywilnej (spółka składa sie
z dwóch) to czy wzywam o dokumenty - oświadczenie z  art.24 oraz listę grupy kapitałowej?

10

Tak, tylko jeden może w imieniu drugiego jeżeli ma odpowiednie pełnomocnictwo.

11

dla tego drugiego

12

Grupa kapitałowa- każdy ze wspólników
oświadczenie art 22- jeden ze wspólników
oświadczenie art. 24 - każdy ze wspólników
wypis z ceidg- każdy ze wspólników

13

nawet jeżeli z umowy spółki cywilnej wynika, ze mogą osobno reprezentować spółkę i zaznaczam, ze formularz ofertowy podpisał jeden wspólnik

14

Nawet wtedy. A to że podpisał jeden to ok.

15

Reasumując, jeden podpisał ofertę (bo tak wynika z umowy spółki, ze może każdy z osobna ją reprezentować), ale oświadczenia z art.24 ust.1 i dotyczące GK składa każdy z osobna . Czy dobtrze zrozumiałam?

16

Tak - z zastrzeżeniem, że jeden może w imieniu drugiego złożyć ww. dokumenty jeżeli ma odpowiednie pełnomocnictwo.

17

Ok, rozumiem, dzieki