1

Temat: warunek uczestnictwa - certyfikat od producenta urządzenia

Witam,

mam pytanie:

czy Zamawiający może żądać (jako warunek uczestnictwa w postępowaniu) wykonanie montażu danego urządzenia przez osobę posiadającą odpowiedni certyfikat wydany przez producenta urządzenia?

Chodzi o postępowanie na dostawę wraz z montażem.

Z tego co wiem, można żądać certyfikat potwierdzający doświadczenie danej osoby w ogóle, natomiast czy można to ograniczyć do certyfikatu od producenta?

Pozdrawiam,

Adam

2

Odp: warunek uczestnictwa - certyfikat od producenta urządzenia

Z tego co wiem, to właśnie można żądać doświadczenie osoby w jakiejś dziedziny, a żądanie certyfikatu potwierdzającego doświadczenie danej osoby w ogóle, to wg mnie jest ograniczenie uczciwej konkurencji

3

Odp: warunek uczestnictwa - certyfikat od producenta urządzenia

Witam,

z tym że w moim przypadku nie chodzi o dziedzinę, a raczej o podmiot wydający certyfikat.

Z jednej strony, teoretycznie, istnieją instytucje szkolące z danego zakresu i wystawiające certyfikat, więc dawanie takiego warunku (certyfikat tylko od producenta sprzętu) ogranicza inne podmioty, których pracownicy mają taki certyfikat.

Z drugiej strony, jeżeli mamy do czynienia ze sprzętem innowacyjnym, skomplikowanym i bardzo drogim, Zamawiający chce mieć pewność że pośrednik, który dostarczy sprzęt poprawnie go zainstaluje i będzie on dobrze funkcjonował. Taką gwarancje daje Wykonawca którego przeszkolił producent.

Sprawa jak dla mnie jest niejednoznaczna, stąd pytanie.

Pozdrawiam,

Adam