1

Temat: Mały dylemat - robić przetarg czy nie

Witam

Postanowiłem zapytać bo zgłupiałem już. W lutym oszacowano zamówienie na druk książek i kalendarzy w sumie na 85 tys netto z podziałem:książki 65tys, kalendarze 20 tys. przetarg podzielony na części: druk książek poszedł w lutym, a teraz robię kalendarze. I tak mnie naszło: w lutym próg był na 14 000 euro i ok dwa przetargi nieograniczone sobie założyłem. Teraz próg 30 000 euro więc co? robić przetarg na kalendarze czy mogę to potraktować jako nowe zamówienie do 30 tys. ?

2

Odp: Mały dylemat - robić przetarg czy nie

Szacunek musisz połączyć zarówno książek jak i kalendarzy, planowano już z początkiem roku  i to jest sedno.

3

Rób poza ustawą.

4 (edytowany przez lisvitalis 2014-07-14 08:24:45)

No to mamy dwa rozbieżne zdania.
1. odnosić się do progu obowiązującego w dniu oszacowania pomimo zwiększenia progu? i wtedy PNO
czy
2. z uwagi na wartość robić poza ustawą

5

Pamiętaj, że ustalenia wartosci zamówienia dokonuje sie nie wczesniej ni 3 miesiace przed
dniem wszczecia postepowania o udzielenie zamówienia. Dokonujesz "dzisiaj", i nie stosujesz ustawy.

6

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o (7a) postępowaniu o udzielenie zamówienia - należy przez to rozumieć postępowanie wszczynane w drodze publicznego ogłoszenia o zamówieniu.....

Art. 6. 1. Ustawy z dnia 14 marca 2014 r. o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw
Do postępowań o udzielenie zamówienia publicznego wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe.

Zgodnie z powyższym masz 2 postępowania z których kolejne wszczynasz z progiem 30000,00 euro

7

No nie wiem czy to przypadkiem nie będzie jedno postępowanie podzielone na części...

8

smile zagadka, co?

Ja w podobnej sytuacji ze strachu zrobiłem dwie części w przetargu pomimo w/w interpretacji smile

9

bipi napisał/a:

No nie wiem czy to przypadkiem nie będzie jedno postępowanie podzielone na części...

No właśnie tak zakładałem na początku, ale w międzyczasie zmienił się próg i przez to powątpiewam.

10

Kwestia jest taka że jeżeli łącznie dwie części (planowane) przekraczają 30 000 euro to przetarg, w innym przypadku postępowanie do 30 000.