Temat: uprawnienia budowlane
w jaki sposób mogę sprawdzić uprawnienia budowlane konkretnej osoby
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → uprawnienia budowlane
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
w jaki sposób mogę sprawdzić uprawnienia budowlane konkretnej osoby
np.
http://www.piib.org.pl/lista-czsonkopmenu-45
ale tam chyba nie sprawdzę ich zakresu tylko ważność...
a czy osoba może posiadać uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi i nadzorować roboty
Proponuje wysłać maila do Izby Inżynierów Budownictwa - w każdym województwie takowa działa. Ostatnio wysyłałam, żeby sprawdzić uprawnienia czy dana osoba ma ograniczone czy bez ograniczeń
najlepiej podać nr uprawnień, mi pani odpisała szczegółowo jaki jest zakres uprawnień danej osoby
Dana osoba może posiadać uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi i nadzorować roboty, o ile jest to napisane w jego uprawnieniach. Zgadzam się z wpisami domelka, postąpił bym tak samo. W obowiązującym stanie prawnym tylko izba inżynierów jest uprawniona do szczegółowego opisania zakresu uprawnień budowlanych danej osoby.
Jeśli ma do kierowania robotami to z automatu ma do nadzoru. W polskim prawie budowlanym są dwa rodzaje uprawnień - do projektowania lub do kierowania robotami budowlanymi (albo do projektowania i kierowania robotami).
w siwz postawiliśmy warunek, ze wykazana osoba ma posiadać doświadczenie na stanowisku kierownika robót, wykonawca wykazał że posiada doświadczenie na stanowisku inspektora nadzoru? czy mogę to uznać czy też nie?
Kierownik budowy i inspektor nadzoru to dwie różne funkcje - nie spełnia.
zastanawia mnie jeszcze przy żądaniu osób zdolnych do wykonania zamówienia, czy w zakresie wykonywanych czynności (zapis rozporządzenia) chodzi o czynności wykonywane w posiadanym przez tę osobę doświadczeniu, czy też na naszej robocie budowlanej?
Możesz żądać tego i tego
PS. A jeśli chodzi o zapis rozporządzenia to wg mnie chodzi o to, jakie obowiązki będzie miał w danym zamówieniu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → uprawnienia budowlane
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc