1

Temat: jak wyelimnować nierzetelnego dostawcę?

Muszę kupić komputery. Po ostatnich nieprzyjemnych doświadczeniach z wykonawcą (zła współpraca, opóźnienia itp.) chciałabym legalnie wyeliminować go z przetargu. Nie jest to dostawa z rozmieszczeniem, dlatego nie mogę skorzystać z art. 22 ust. 5 Pzp (niestety).
jak inaczej mogę utrudnić temu wykonawcy dostęp do zamówienia (oczywiście legalnymi sposobami)?
Czy np. formułując warunek udziału w postępowaniu na podstawie art. 22 ust. 1 pkt 2 (doświadczenie) mogę napisać, że wykonawca musi wykazać doświadczenie w postaci 2 rzetelnie i prawidłowo wykonanych dostaw w okresie ostatnich 3 lat i dodać, że za rzetelnie i prawidłowo zrealizowane dostawy należy rozumieć dostawy w terminie i bez obciążenia karami umownymi za zwłokę? U nas karę płacili.

2

Odp: jak wyelimnować nierzetelnego dostawcę?

Witam,

jeżeli jest to czysta dostawa, bez montażu/instalacji, etc. nie ryzykowałbym z wykazem dostaw. Z tego co się orientuję, jest to ograniczanie konkurencyjności. Teoretycznie dostawę komputerów może zrealizować każdy.

Wykluczenie tego dostawcy byłoby możliwe na podstawie art. 24 Pzp gdybyście rozwiązali umowę. Same kary nie wystarczą, bo nie były one (z tego co piszesz) stwierdzone orzeczeniem sądu. Dodatkowo musiałyby one przewyższać 5% wartości zamówienia.

Moja propozycja to "uszczelnienie" opisu przedmiotu zamówienia. Napisanie dokładnego miejsca dostawy, pełny zakres kar umownych w formatce umowy, etc. Gdyby tym razem wykonawca się spóźniał z dostawą np. powyżej 10 dni i było to napisane w formatce umowy, sugerowałbym rozwiązanie tej umowy i wszczęcie nowego postępowania. Tym razem można go "legalnie" wykluczyć.

Pozdrawiam,

Adam

3

No właśnie. Też coś pamiętam, że przy "zwykłych" dostawach nie powinno się żądać wykazu dostaw, ale nie pamiętam, gdzie to znalazłam (gdzieś pewnie mam, ale diabeł ogonem przykrył...). Zwłaszcza jest to ryzykowne przy projektach unijnych (a to jest właśnie przetarg w ramach projektu).
W poprzednim przetargu (kiedy nawalił ten wykonawca) też nie żądałam doświadczenia, bo wiedziałam, że nie wolno. A potem wszyscy się dziwili, dlaczego tego nie zapisałam, bo przecież ten  wykonawca zawala zamówienia u wszystkich.
Może masz jakiś artykuł/wyrok o tym "zakazanym doświadczeniu"?

4

Ja żądam wykazu przy zwykłych dostawach.

5

Takie SIWZy też widziałam. Mam nawet wyrok KIO (chyba), że doświadczenie zdobywa się powtarzając wielokrotnie te same czynności (dotyczyło dostaw).
Zastanawia mnie tylko, jak podchodzą do tego kontrole środków UE.

6 (edytowany przez adambus 2014-07-21 08:59:11)

Nie znam wyroku KIO czy artykułu na ten temat, chociaż pewnie taki istnieje. Pamiętam jak mówił o tym jeden facet na szkoleniu, dlatego napisałem Ci to w odpowiedzi.

Spróbuj poszperać w Internecie, może wyskoczy jakiś wyrok lub orzecznictwo sądu rejonowego.

Pozdrawiam,

Adam

7

adambus napisał/a:

Witam,
jeżeli jest to czysta dostawa, bez montażu/instalacji, etc. nie ryzykowałbym z wykazem dostaw. Z tego co się orientuję, jest to ograniczanie konkurencyjności. Teoretycznie dostawę komputerów może zrealizować każdy.

Nie uprawiajcie demagogii - mamy prawo żądać doświadczenia nawet w zwyczajnych dostawach - żadna kontrola mnie tego nie podważyła a tak jak psz żądam doświadczenia nawet w prostych dostawach. Nie mylcie ograniczania konkurencji z żądaniem wykazania się podstawowym doświadczeniem.

8

Ja chętnie, ale jednak kołaczą mi się zastrzeżenia przy kontroli projektów unijnych...
A Twoje dostawy (te, których nie podważyła kontrola) były finansowane ze środków UE?

9

Oczywiście - POIG - komputery.

10

No to super! Dzięki!

11

bipi napisał/a:
adambus napisał/a:

Witam,

Nie uprawiajcie demagogii - mamy prawo żądać doświadczenia nawet w zwyczajnych dostawach - żadna kontrola mnie tego nie podważyła a tak jak psz żądam doświadczenia nawet w prostych dostawach. Nie mylcie ograniczania konkurencji z żądaniem wykazania się podstawowym doświadczeniem.

Każdy ma swoje podejście i swoją praktykę.

Nawet jeżeli można żądać wykazu takich dostaw to czy nie jest to nadgorliwość ze strony Zamawiającego? Co jest takiego nietypowego w dostawie żeby w SIWZ stawiać wymóg doświadczenia?

Zapakowanie danego przedmiotu i wysłanie pocztą/kurierem lub osobisty dowóz w przypadku małej odległości nie stanowi jakiegoś skomplikowanego procesu. Bez przesady...

Pozdrawiam,

Adam

12

Wszystko zależy od skali wink