1

Temat: Zmiana terminu

Mam wątpliwość, jeśli zrobię zmianę TSO to czy oprócz zmiany ogłoszenia o zamówieniu zmieniam datę składania ofert w SIWZ? czy zostaje ona jak pierwotnie czy modyfikuję SIWZ i zamieniam na bipie

2 (edytowany przez covec 2014-07-21 09:36:53)

Odp: Zmiana terminu

Treść dokumentów musi być spójna. Jeśli zmienisz TSO w BZP to i w siwz należy zmienić.

3

Aha czyli wstawiam poprawną datę w SIWZ i zamieszczam na BIP. Ale daję nową SIWZ w BIP czy tylko dopisać datę i zamienić istniejącą?

4 (edytowany przez psz 2014-07-21 09:46:33)

Oddzielnie. Tworzysz sobie coś takiego jak zmiana SIWZ i punktujesz zmiany.

Dział III pkt 5 było:
                        jest:

bądź Dział III pkt 5 zmienia się na: przyjmuje brzmienie: zastępuje się:

5

Ja robię ogłoszenie o zmianie ogłoszenia w BZP i modyfikacje SIWZ poprzez wyprodukowanie kolejnego papieru gdzie informuje wykonawców (na BIP), że zmienia sie to a to. W treści opublikowanej siwz nic nie zmieniam.

6

Ja robię podobnie jak covec - nie tykam SIWZ tylko pismem informuję o modyfikacji - dokładnie jak psz wink

7

a źle badzie jak skopiuje SIWZ, wstawię nową datę i łup jeszcze raz na bip

8

Możesz nie musisz. Ważne by było pismo informujące o zmianie terminu składania ofert oraz ogłoszenie o zmianie ogłoszenia. Możesz również zamieścić SIWZ wraz ze zmienioną datą - twój wybór.

Ja informuje pisemnie o zmianie TSO oraz zamieszczam ogłoszenie o zmianie ogłoszenia wink

9

Zmieniliśmy termin składania ofert ponieważ zmniejszaliśmy zapis w ofercie, jeden z wykonawców przesłał ofertę wg. starego terminu i starego wzoru. Zorientował się dopiero dzisiaj a rozstrzygnięcie jest w piątek, czy może zmienić formularz ofertowy za pomocą pisma uzupełniającego ofertę

10

Tak, dokonać zmiany i złożyć nowy formularz z dopiskiem "zmiana".

11

Ruda26 napisał/a:

Zmieniliśmy termin składania ofert ponieważ zmniejszaliśmy zapis w ofercie, jeden z wykonawców przesłał ofertę wg. starego terminu i starego wzoru. Zorientował się dopiero dzisiaj a rozstrzygnięcie jest w piątek, czy może zmienić formularz ofertowy za pomocą pisma uzupełniającego ofertę

Jak rozstrzygnięcie w piątek ? chyba składanie a formularza w ofercie już złożonej nie można uzupełnić

12

myszy1953 napisał/a:
Ruda26 napisał/a:

Jak rozstrzygnięcie w piątek ? chyba składanie a formularza w ofercie już złożonej nie można uzupełnić

Lepiej niech wycofa te ofertę i złoży nową.

13

Wystarczy zmiana, legalna i w pełni dopuszczalne.

14

Reasumując moje poprzednie zapytanie: dopuszczam pismo ze zmianą odczytując podczas otwarcia ofert, zmieniony formularz ofertowy, bo on się zmienił.
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie mojego nieszczęsnego przetargu:
1. Czy muszę informować Wykonawców o tym że wpłynęła zmiana?
a no i co w przypadku kiedy wpłynęła oferta na której na kopercie znajduje się zapis nie otwierać przed 25.11.14 a ja mam przetarg 28.11.14
Dziękuje bardzo za pomoc, jeszcze wiele nauki przede mną

15

O wszystkim informujesz podczas otwarcia ofert.