A może spróbuj opisać wódki zgodnie z ich podziałem:
wódki czyste zwykłe ? powstałe ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego
wódki wyborowe ? powstałe ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego)
wódki luksusowe ? powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego)
wódki gatunkowe ? otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z:
- destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (calvados, winiak, kirsz, grappa, gin, cytrynówka, przepalanka, jarzębiak, anyżówka, goldwasser)
? wódki gatunkowe zwykłe, z destylatów nierektyfikowanych (arak, rum, starka[19], whisky, brandy, rakija, śliwowica, morwówka, tequila, mescal) ? wódki gatunkowe naturalne
bimber ? napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.
Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na:
wódki wytrawne (do 50 g ekstraktu w 1 l)
wódki półwytrawne (od 51 g do 120 g w 1 l)
wódki półsłodkie (od 121 g do 220 g w 1 l)
wódki słodkie (od 221 g do 330 g w 1 l)
likiery i kremy (powyżej 330 g ekstraktu w 1 l)
Z winem i piwem można zrobić podobnie.