1

Temat: osoby podpisujące ZP-1

Witam,
Czy osoba, która nie była w komisji przetargowej a jedynie sporządziła protokół, podpisuje oświadczenie ZP-1?

2

Odp: osoby podpisujące ZP-1

podsyłam link do lektury http://www.conexis.pl/opinie/52-skladanie-oswiadczenia-o-braku-lub-istnieniu-okolicznosci-stanowiacych-podstawe-wylaczenia-z-postepowania

3

Dzięki smile

4

filon napisał/a:

Witam,
Czy osoba, która nie była w komisji przetargowej a jedynie sporządziła protokół, podpisuje oświadczenie ZP-1?

Nie podpisuje.

5

Czy osoba, która tylko zatwierdziła protokół podpisuje ZP-1?

6

Nie.

7

Ta która zatwierdza i owszem ma podpisać. W szczególności dotyczy to dofinansowania. W protokole też ma się znależć iż prowadzi czynności przy postępowaniu. Taka jest wykładnia naszego Marszałkowskiego i miałem na ten temat uwagi. Natomiast sporządzający protokół nie musi pod warunkiem, iż np. nie jest wpisany do kontaktu z W., przygotowania wyceny lub opisu zadania.

8

Z czy osoba która podpisuje protokół Twoim zdaniem wykonuje czynności udziału w postępowaniu?

9

Wg mnie osoba, która tylko podpisze protokół nie bierze udziału w postępowaniu ponieważ u nas ten protokół podpisuje gdy już jest zawarta umowa i zamieszczone ogłoszenie o udzieleniu zamówienia.

10

Podpisanie protokołu to nie czynność udziału w postępowaniu.

11

Nigdy sie nad tym nie zastanawiałam ale praktykujemy, że  osoba podpisująca protokół, czyli kierownik zamawiającego druk zp 1 podpisuje.

12

Oczywiście że wypełnia ZP-1 Kierownik o o ile wykonuje czynności w postępowaniu smile

13

skłaniałem sie do opninii, że nie musi podpisywać zatwierdzający ale.... z tymi co dają kasę nie jest najlepiej dyskutować i moje wyjaśnienia nie przeszły ....

14

u nas kierownik Zamawiającego ZP-1 podpisuje ale wystawił upoważnienie innej osobie do zatwierdzania protokółów (aby mieć jeden mniej podpis do składania) i ta upowazniona osoba ZP-1 już nie składa

15

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=12035

16

Marcel napisał/a:

Oczywiście że wypełnia ZP-1 Kierownik o o ile wykonuje czynności w postępowaniu smile

nie wykonuje.

17

To nie wypełnia.

18

żeby to było takie proste Marcel smile Jak potrzeba kasy szybko z dofinansowania to nie ma czasu na przepychanie papierów - jednak stwierdzam fakt, który miał miejsce.

19

Ustawa swoje -instytucje które dofinansują swoje.