1

Temat: Zapytanie ofertowe do 30 tys.

Witam.

W zapytaniu ofertowym w formularzu podaję nazwy handlowe i chcę dokładnie te artykuły wymienione z nazwy. Nie chcę art równoważnych. Czy można tak zrobić? Czy napisać informację, iż zamawiajacy nie dopuszcza art. równoważnych?

2 (edytowany przez RobertR 2014-08-06 11:38:50)

Odp: Zapytanie ofertowe do 30 tys.

Można tak zrobić.

Opisując przedmiot zamówienia, którego wartość nie przekracza 30.000 euro, nie musisz stosować wytycznych ustawowych co do opisu przedmiotu zamówienia.
Do zamówień i konkursów, których wartość nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 30.000 euro przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych nie stosuje się. Tym samym nie ma zastosowanie również art. 29 ust. 3 ustawy Pzp.
Niemniej jednak mając na względzie poszanowanie zasad związanych z wydatkowaniem środków publicznych (ustawa o finansach publicznych) pamiętaj, żeby przedmiot zamówienia opisać dokładnie, jednoznacznie i wyczerpująco. Oferty później złożone powinny być porównywalne.

3

"Niemniej jednak mając na względzie poszanowanie zasad związanych z wydatkowaniem środków publicznych (ustawa o finansach publicznych) pamiętaj, żeby przedmiot zamówienia opisać dokładnie, jednoznacznie i wyczerpująco"
To się nie musi łączyć, mogę opisać PZ niedokładnie, niejednoznacznie i niezbyt wyczerpująco, aby dokonać dobry zakup i zaoszczędzić pieniądze co dla środków publicznych będzie błogosławieństwem.

4

Zapytanie ofertowe na zakup materiałów biurowych, czy mogę używać konkretnych rodzai - nazw , czy raczej muszę stosować zapis i równoważne

5

Możesz użyć nazw własnych.