1

Temat: dowód opłacenia polisy

Mam pytanie:
1) czy adnotacja na polisie oc "zaksięgowano" może być dowodem opłacenia polisy (sprawa bardzo ważna - może dysponuje ktoś jakimś wyrokiem, komentarzem, opinią)?
2) czy wezwać do uzupełnienia oświadczenia o posiadaniu uprawnień, jeśli do oferty załączono kopie uprawnień potwierdzone za zgodność z oryginałem przez wykonawcę - wykonawca twierdzi, że potwierdził spełnianie warunku, a żądanie zamawiającego jest  bezpodstawne?
3) czy do umów realizacyjnych udzielanych na podstawie umowy ramowej mają zastosowanie art. 140 i 144 ustawy Pzp?

2

Odp: dowód opłacenia polisy

Ad 1 - Oczywiście
Ad 2 - Oczywiście wezwać
Ad 3 - Oczywiście tak - te umowy to zamówienia publiczne

3

A mogę zapytać, skąd taka zdecydowana pewność?

4

Tak jak bipi - a pewność taka, iż to wynika rozporządzenia, ustawy oraz oczywiście zapewne tudzież z doświadczenia ... bipiego.

5

Ok, ale wracając do polisy - adnotacja "zaksięgowano" została sporządzona przez księgową wykonawcy, a nie ubezpieczyciela - czy na pewno jest ok????
I jeszcze takie pytanie: czy zamawiający musi zamieścić w siwz warunek z art. 22 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp jeśli nie dotyczy konkretnego postępowania. Zamawiający nie zamieścił żadnej informacji na ten temat w SIWZ i kontrola zarzuca mu to jako naruszenie???

6

A postępowanie powyżej progów?

7

Nie

8

Igulinka2014 napisał/a:

I jeszcze takie pytanie: czy zamawiający musi zamieścić w siwz warunek z art. 22 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp jeśli nie dotyczy konkretnego postępowania. Zamawiający nie zamieścił żadnej informacji na ten temat w SIWZ i kontrola zarzuca mu to jako naruszenie???

Igulinko co to znaczy "jeśli nie dotyczy konkretnego postępowania"? Przepis mówi wyraźnie: jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich (uprawnień) posiadania.
Inną sytuacją jest jeśli kupowałaś artykuły biurowe, a inną jeśli zlecałaś usługę projektowania.

9

Dokumentów żąda się, jeśli postępowanie jest powyżej progów. Art. 26 ust 2. Ale jak wspomniała Katiqq, jeżeli przepisy nakładają obowiązek posiadania np. uprawnień to należy ich żądać.

10

Przetarg na roboty budowlane, poniżej progów.

11

To z tego co piszesz wynika, ze w przetargu mogła wziąć udział np fryzjerka?

12

Maarta napisał/a:

To z tego co piszesz wynika, ze w przetargu mogła wziąć udział np fryzjerka?

i krawcowa    big_smile

Igulinko - nie stawiając warunków nie dbasz o swoje interesy.

Teraz mnie wcale nie dziwi, że ustawodawca zamierza wprowadzić zakaz jedynego kryterium cena-100%, ale pies jest pogrzebany gdzie indziej.

13

Ale mi cały czas chodzi o art. 22 ust. 1 pkt 1 - czyli wymóg posiadania przez wykonawcę stosownych zezwoleń, licencji, koncesji - działalność budowlana nie jest działalnością reglamentowaną - czy zatem konieczny był zapis w siwz o warunku z art. 22 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp?

14

Jeśli chodzi o dowód opłacenia polisy, czy wszyscy podzielają pogląd Bipi i Darka?

15

Ktoś coś jeszcze podpowie....?

16

Ja bym się zastanawiała czy taką andotację mogę uznać za dowód opłacenia. Jeżeli w treści polisy nie ma nic o tym, że została opłacona prawdopodobnie żądałabym dowodu opłacenia. Dopisek na dokumencie może zrobić każdy. Można zerknąć do opinii na UZP, może w tym konkretnym przypaku będzie pomocna.

17

Co do polisy to nie wypowiadam się.
Warunek wynikający z art 22.1.1 zamawiający MOŻE określić jako warunek udziału w postępowaniu tak poniżej jak i powyżej progu. To uprawnienie zamawiającego. Obowiązek powyżej progu dotyczy dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia - art 24. Nie oznacza że zamawiający nie powinien zrobić tego  tak żeby zabezpieczyć interes  zamawiającego poprzez wskazanie potrzebnych do wykonania przedmiotu zamówienia uprawnień. I to zapewne kontrola podważa.

Ad 2. Zamawiający musi wezwać do uzupełnienia oświadczenia jeżeli to zostało wymienione w SIWZ i ogłoszeniu jako dokument potwierdzający spełnianie warunku udziału w postępowaniu. Wykonawca ma oświadczyć że wszystko "gra".

18

Igulinka2014 napisał/a:

Ale mi cały czas chodzi o art. 22 ust. 1 pkt 1 - czyli wymóg posiadania przez wykonawcę stosownych zezwoleń, licencji, koncesji - działalność budowlana nie jest działalnością reglamentowaną - czy zatem konieczny był zapis w siwz o warunku z art. 22 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp?

Oczywiście, że nie jest to działalność reglamentowana. Jeżeli jest pozwolenie na budowę - musi być kierownik, jeżeli jest robota na zgłoszenie - nie musi być, ALE zabezpieczając swoje interesy powinnaś zadbać o to, żeby jednak był. To zamawiający stawia warunki i oczekuje starannego i rzetelnego wykonania zamówienia.

Kwestia opłacenia polisy: wezwij do uzupełnienia. Jak dla mnie z treści dokumentu i wpisu"zaksięgowano" nie wynika, że polisa jest opłacona, a jedynie, że dokument wprowadzono do ewidencji dokumentów księgowych.

19

1. Jeśli chodzi o polisę to uznałabym zapis "zaksięgowano" jako opłacenie polisy no chyba że są raty a ta adnotacja odnosi się np. do I raty a powiedzmy II rata też  powinna być opłacona bo termin jej zapłaty był np. przed upływem terminu składania ofert.

2. wezwać do uzupełnienia dokumentu - wymagałaś oświadczenia a nie kopii uprawnień

3. tak mają zastosowanie

20

Dzięki eva, a jakie jest Twoje zdanie na temat warunku posiadania uprawnień, o którym dyskutowaliśmy tzn. czy można w ogóle o nim nie pisać w siwz jeśli nie ma zastosowania do konkretnego postępowania?