1

Temat: odrzucić, poprawić, zostawić?:)

Mam taką sytuację:
Przetarg na sprzęt komputerowy. Do oferty wykonawcy dołączyli formularz cenowy przygotowany przez Zamawiającego. W formularzy są rubryki: 1. przedmiot zamówienia; 2. cena jednostkowa brutto, 3. ilość; 4. cena całkowita pozycji brutto. Ilości jakie chcemy zamówić wpisałam we wzorze formularza. Jeden z wykonawców w kolumnie 2. ?cena jednostkowa brutto? wpisał: 24,20 zł ? opakowanie 100 szt. (Zamawiający chce zamówić 100 szt. konkretnej rzeczy z kolumny 1.). Po czym ten sam wykonawca w kolumnie 3. ilość pozostawił zapis 100 szt. (wpisany przez nas na druku formularza).  I dalej w kolumnie 4. cena całkowita brutto pozycji podał cenę ? 24,20 zł.
Co zrobić uznać że zaoferował zamawiającemu 10.000 szt. danego przedmiotu i uznać ze oferta jest niezgodna z siwz - odrzucić, czy poprawić jako oczywista omyłkę pisarską ze 100 szt. na 1 szt. (opakowania), czy nie robić nić bo to co napisał jest logiczne i wynika z tego ze oferuje na tylko 100 szt.?

2

Odp: odrzucić, poprawić, zostawić?:)

moim zdanie nie napisał że chce dać 100 opakowań tylko 100 sztuk więc wszystko jest ok.

3

Pytanie czy w SIWZ podałaś sposób obliczenia ceny (np. suma=c.jed.x il.) Jeżeli tak to według mnie powinnaś potraktować cenę 24,20 jako cenę jednostkową popraić omyłkę powiadomić wykonawcę czy akceptuje.
A tak po cichu poproś wykonawcę o skreślenie dwóch zer z setki i zaparafowanie i będzie dobrze.

4

nie może poprosić wykonawcy o skreślenie 2 zer bo wyszłoby że "opakowanie 1 szt." sądzę że ten dopisek należy traktować tylko informacyjnie jako nie mający na nic wpływu

5

Wg mnie zaproponował opakowanie zawierajace 100 szt. czyli po 2,42 za sztukę. Moim zdaniem jest OK.

6

Popieram przedmówców!! Jest w porządku

7

w SIWZ podałam sposób obliczenia ceny cena brutto pozycji=ilość x cena jednostkowa to chyba nie ma znaczenia ? czy w zwiazku z powyższym powinnam przyjąc cenę 24,40 zl jako cenę jednostkową (mimo informacji opakowanie 100 szt.) poprawić ją jako oczywistą omyłkę rachunkową i pomnożyć 24,40 razy 100 sztuk ? Po cenie calkowitej pozycji moge wnioskować że wykonawca podał cenę jednostkową opakowania 100 sztuk. Poza tym gdyby chodziło mu o cenę jedenostkową to dziesięciokrotnie odbiega ona od cen podanych przez innych wykonawców. Jednak pzp i siwz to sztywne reguły nie wiem czy to nie będzie naginanie i czy nie powinnam poprawić ceny oferty a wtedy z najtańszej będzie najdroższa

8

czy jednak jest o.k?????:(

9

OK, nie marudź wink

10

dzieki ty mnie zawsze sprowadzisz do pionu:)