1

Temat: Pełnomocnictwo czy wyjaśnienia?

Witam wszystkich.

Podmiot trzeci udostępnia potencjał. Wykonawca do oferty dołączył umowę regulującą udostępnienie. Umowę z ramienia podmiotu udostępniającego podpisała osoba która nie widnieje w KRS. I teraz:
1. Wezwać wykonawcę do wyjaśnień i przy okazji uzupełnienia pełnomocnictwa od podmiotu trzeciego dla osoby która podpisała za podmiot trzeci?.,
2. Zażądać pisemnego zobowiązania podmiotu trzeciego? 
Umowa w jednej części jest w oryginale, także wydaje się być ok, ale brak jest pełnomocnictwa.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

2

Odp: Pełnomocnictwo czy wyjaśnienia?

Jeżeli umowa reguluje zakres udostępnienia potencjału w odniesieniu do twojego postępowania to inne zobowiązanie jest zbyteczne.
Osoba która podpisała umowę powinna posiadać pełnomocnictwo więc skoro masz taką wiedzę, że nie jest do tego umocowana - to ja bym wezwała.

3

Wyjaśnij.

4

ja bym wezwał a nie wyjaśniał do złożenia dokumentu potwierdzającego umocowanie osoby składającej ofertę woli wobec W.

5

jak dostajecie w ofercie pisemne zobowiązanie innego podmiotu podpisane przez osobę X, to sprawdzacie czy mogła ona w imieniu podmiotu podpisać to zobowiązanie?

zaglądacie do ceidg lub krs na www?

6 (edytowany przez Marcel 2014-09-02 12:54:23)

Nie, nie ma takiego obowiązku.

7

nie zaglądam jeśli żądam. To W. ma dostarczyć papiery jasne i bez domysłów.

8

Jeśli żądasz, jeśli nie, to sprawa oczywista.

9

szad napisał/a:

jak dostajecie w ofercie pisemne zobowiązanie innego podmiotu podpisane przez osobę X, to sprawdzacie czy mogła ona w imieniu podmiotu podpisać to zobowiązanie?

zaglądacie do ceidg lub krs na www?

Właśnie tutaj jest ten drobny szczegół...Jeśli wykonawca polega na potencjale, a  podmiot trzeci jest bierze udział w realizacji zamówienia zamawiający może żądać dokumentów...

Nie żądałem takich dokumentów, a zaglądałem do KRS-u pod. trzeciego.  Wg mnie nie jest żadnym przestępstwem poprosić o wyjaśnienia a jednocześnie w treści poprosić o pełnomocnictwo dla osoby która podpisała dokument. Poinformować, że jeśli taka osoba nie legitymuje się pełnomocnictwem to zawsze można przedłożyć pisemne zobowiązanie podpisane przez osobę/y upoważnione do reprezentowania podmiotu trzeciego.
Trochę to może naciągane, ale zawsze wskazuje się na konieczność zabezpieczenia interesu zamawiającego.

10

A jak wyjaśnień nie złoży a także nie przedstawi umocowania, co zrobisz?

11 (edytowany przez covec 2014-09-03 07:51:15)

Dobre pytanie. Właśnie w tym jest problem w zamówieniach. Niby to wykonawca ma udowodnić zamawiającemu, że będzie dysponował, a w takiej sytuacji kiedy ja wiem i on wie, że ja wiem smile to nie udowodnił jeszcze...
Pytanie tylko, czy złożenie oświadczenia przez osobę nieumocowana nie jest złożeniem oświadczenia dla pozoru, które to oświadczenie jest nieważne, ale to wg KC.
Liczę na to, że złoży. Z drugiej strony, dostęp do KRS jest a więc do zamawiającego należy dochowanie należytej staranności, nawet jeśli nie ma to poparcia w pzp...