Temat: narzucenie maksymalnej ceny wykonawcy
Teraz mam takie pytanie na które chciałbym znać wasze opinie.
Zamawiający ma na celu to aby została wykorzystana cała kwota zaplanowana w budżecie. Chce wprowadzić więc taki zapis:
,,Wykonawca tak powinien skalkulować cenę za roboczodzień aby mieszcząc się w budżecie wskazanym przez zamawiającego (2 000 000zł brutto) zrealizować nie mniej niż 1 000 dni usług wskazanych w OPZ."
De facto oznacza to, że ceny ofertowe mogłyby być takie same, a wyróżnikiem byłaby cena jednostkowa za osobodzień. Konsekwencje takie zapisu jest tez to, że zamawiający podając dwie dane ( cena za całość i minimalna ilość osobodni) stawia ograniczenie co do maksymalnej ceny jednostkowej za osobodzień.
Mam dostęp do wyroku KIO który w mówi, że takie ograniczenie cenowe jest to nieuprawnione działanie, bo to wykonawca określa cenę. Wskazano bowiem, że charakter postepowania o udzielenie zamówienia publicznego nie pozwala Zamawiającemu na określenie cen za wykonanie przedmiotu zamówienia, także maksymalnych. Zadaniem Zamawiającego jest ustalenie szacunkowej wartości zamówienia, a także w SIWZ sposobu jej obliczenia. Dalej podkreślono, że wskazanie i ustalenie ceny jest czynnością wykonawcy, a nie uprawnieniem Zamawiającego. Powyższe zapisy czyniłyby także w istocie martwym zapis art. 93 ust. 1 pkt. 4 pzp, (dot. możliwości unieważnienia postępowania), gdyż przy takim określeniu warunków żaden z Wykonawców nie przedstawiłby oferty wyższej niż ceny określone przez Zamawiającego.
Wyrok KIO/UPZ 586/09
Osobiście jestem przeciwnikiem takich rozwiązań, a Wy.