1

Temat: zabezpieczenie w wolnej ręce

Przeprowadziłam dwa p.nieograniczone, ofert nie było, są przesłanki do w.ręki.
W tamtych chciałam zabezpieczenie (kwota zamówienia to ok.100tyś.), czy teraz też mogę żądać przed podpisaniem umowy wniesienia zabezpieczenia? Jeśli tak to zaznaczyć to już w treści zaproszenia? Negocjacjom podlegać będzie cena. A jeśli Wykonawca da dobrą cenę, ale nie będzie chciał wnieść zabezpieczenia to czy można ten warunek też negocjować?

2

Odp: zabezpieczenie w wolnej ręce

Jasne. Wszystko można negocjować.

3

Wydaje Mi się że niema żadnych przeszkód abys zażądał zabezpieczenia, możesz również podczas prowadzenia negocjacji poruszyć sprawę. Ustawa mówi że do progów możesz żądać lecz nie musisz a tryb z wolnej reki również opiera sie na ustawie Pzp.

4

dzięki-tak też mi się wydawało
zobaczymy co na to wykonawca(!)

5

Ja bym zabezpieczenia nie negocjował. To dla waszego interesu to zabezpieczenie. A co będzie jeżeli zerwiecie umowę z jego winy?

6

Mój Radca prawny podpowiedział mi że samo wzięcie zabezpieczenia nie podlega negocjacjom, natomiast mogę podyskutować o wysokości.

7

Ustal wysokość zabezpieczenia tak, aby zabezpieczyć swoje interesy. Ja bym nie negocjował wysokości zabezpieczenia. Przeciez i tak na tym wykonawca nie straci, więc po co on chce to negocjować?

8

Mam prośbę. Jeśli unieważniono postępowanie z winy wykonawcy, a firma ubiega się o zwtot kosztów( np. koszty roboczogodzin, koszty papieru, koszty zaświadczeń urzędowych). jakim dokumentem nas obciążają? czy faktura VAT, czy moze nota obciążeniowa. (jestesmy VATowcem). Pilne!

9

Jeśli z winy wykonawcy to zamawiający nic nie zwróci

10

Trzeba pamietać, że zabezpieczenie oznacza koszty dla wykonawcy, tym wieksze im wyzsze zabezpieczenie, a te koszty przerzuca oczywiscie na zamawiajacego.
Dlatego trzeba sie zastanowic czy w konkretnym przypadku opłaca sie brac zabezpieczenie i płacic drozej czy nie brac go i zapłacic mniej.

11

A jeśli z winy zamawiającego? to na jaką formę zobowiązania będzie liczył? prześlą im fakture?