1

Temat: dokument potwierdzający wybór prezesa???

Mam pytanie. Przetarg na udzielenie kredytu, składajacy ofertę bank dostarczył mi ustawę o powołaniu banku, statut banku, wieć wydawałby się, ze wszystko jest OK. Ale.... Jest udzielone pełnomocnictwo dla dwóch pracowników do podpisywania umów i udziału w postępowaniach przetargowych, pełnomocnictwo OK, ale skąd mam wiedzieć czy odpowiednia osoba podpisała te pełnomocnictwo, gdyż brakuje mi dokumentu dotyczącego wyboru władz. Jak yślicie czy żadać od banku dokumentu gdzie są wymienione osoby reprezentujace bank i mogące podpisywać pełnomocnictwa, czy sobie to darować, jest to bank państwowy i moze nie ma takiego dokumentu. Nie wiem co mi radzicie??

2

Odp: dokument potwierdzający wybór prezesa???

A czy oby napewno w dostarczonych dokumentach nie ma zawartej takiej informacji??!!jeśli faktycznie nie to moim zdaniem nalezy wezwać do uzupełnienia takiego dokumentu. Ja bym tak zrobiła.

3

Ach ten BGK........ wink Chyba sie nigdy nie nauczą... 0-3588/05

4

Ja zawsze żądam dołączenia do oferty, niezależnie od wartości zamówienia, aktualnego odpisu z właściwego rejestru albo aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, z których jasno wynika sposób reprezentowania wykonawcy. Jeżeli wartość zamówienia jest ponizej kwot określonych na podstawie art. 11 ust. 8, a w twoim przypadku tak musi być bo gdyby była wyższa wartość to odpowiedni dokument musiał się znaleźć w ofercie, to na podst. art. 87.1. możesz żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert, w tym treści pełnomocnictwa. Do takiego wyjaśnienia wykonawca (bank) dołącza odpowiedni dokument z którego wyniknie że pełnomocnictwo jest ważne i osoby podpisujace ofertę mogły to zrobić i mogą później podpisać umowę.

5

Czyżbyś MArko miał ten sam problem?? Podpowiedz co mam zrobić:(

6

Ania27 napisał/a:

A czy oby napewno w dostarczonych dokumentach nie ma zawartej takiej informacji??!!jeśli faktycznie nie to moim zdaniem nalezy wezwać do uzupełnienia takiego dokumentu. Ja bym tak zrobiła.

Jak nie był taki dokument wymagany to nie mozna wzywać do jego uzupełnienia

7

Ja sie posłużyłem wyrokiem, który podałem wyżej. Wprawdzie oddział inny ale to nic nie szkodzi

8

Zamówienie powyżej 211000 euro wiec jest obowiązek dostarczenia takich dokumentów!! Marko sią nie myli chodzi o BGK.....

9

A troszkę więcej Marko co to za wyrok i gdzie go szukać??

10

To jest wyrok ZA wydany w sprawie BGK http://stare-www.uzp.gov.pl/odwolania/wyroki/pdf/2005/0-3588-05.pdf

11

Tak już znalazłam:) dzięki bardzo:) czyli Twoim zdaniem wezwać do uzupełnienia czy odrzucić?? W końcu teraz jest obowiazek wezwania do uzupełnienia dokumentów:((

12

Problem w tym, że za bardzo nie ma co uzupełniać....
U mnie sie skończyło odrzuceniem - sprawa z tego roku. Odwołania nie było (przysługiwało).

13

Ale po nowelizacji mogę (muszę) wezwać do uzupełnienia dokumentów. Widzisz Marko Bank złożył najkorzystniejszą ofertę, myślę, ze mogą sie odwoływać:( a tego chciałabym uniknąć:(

14

U mnie tez byli najkorzystniejsi...
Uzupełniać trzeba - tu zgoda - ale dokumenty określone rozporządzeniem...

15

dlaczego Marko piszesz że nie ma czego uzupełniać, chyba żaano dokumentu  "aktualnu odpis z rejestru ..." w przypadku banku będzie to KRS, musi wezwać do uzupenienia!

16 (edytowany przez Marko 2007-10-17 11:23:15)

Gdybyś przeczytała wyrok Dana to byś wiedziała że BGK nie podlega wpisowi do KRS...
Ps. Mniej wykrzykników... wink

17

Czyli co Marko radzisz odrzucić??

18

W SIWZ umieściłam informację:
16.    Ofertę jak i jej załączniki podpisują osoba/osoby reprezentujące osobę prawną, których upoważnienie do reprezentowania wynika z wpisu do właściwego rejestru bądź załączonego pełnomocnictwa.
17.    W przypadku gdy oferenta reprezentuje pełnomocnik do oferty musi być załączone pełnomocnictwo posiadające zakres, podpisane przez osoby reprezentujące osobę prawną oraz dowód uiszczenia opłaty skarbowej od składanego pełnomocnictwa.

19

Marko Marko gdzie jesteś?? Ty taki mądry jesteś i możesz mi pomóc, a Ciebie nie ma:(( Myślę i myślę czy nie powinnam jednak wezwać ich do uzupełnienia złożonych dokumentów... Nie wiem co zrobić:((

20

No i co mam powiedzieć... Nie będe sugerował rozwiązania. Ja sie biłem tydzień z myślami, analizowałem we wszystkie strony i wyszło mi na odrzucenie...
Myślisz o uzupełnieniu to sobie odpowiedz na pytanie: jaki dokument mają uzupełnić? Uzupełniać można dokumenty, które wskazuje rozporządzenie i jednocześnie wymagane w ogłoszeniu lub siwz - wiec przekładając na Twój przypadek jaki to bedzie dokument? Sprawa jest dyskusyjna bo orzecznictwo nie pozwala na wyjaśnianie pełnomocnictw.
Nie napisze że jestem przekonany że zrobiłem dobrze bo tego nie wiem.

21

Myślałam, że Ty Marko mi pomożesz... Wiem, nie chcesz nic sugerować:(  Tylko ja nie mam czasu, bo kredyt musimy mieć od 1 listopada:(( nienawidzę zamówień:(((((

22 (edytowany przez Piotrek 2007-10-17 15:25:53)

Ja też jestem za odrzuceniem oferty.
Dokumenty potwierdzajace umocowanie, inne niż KRS, są wymagane nie na podstawie PZP, lecz na podstawie przepisow odrębnych (KC, KSH i inne). Dlatego nie podlegaja one uzupełnieniu w trybie PZP.

P.S. A swoja droga ciekawe, czemu BGK nie składa tego dokumentu? Czyzby go nie mieli / Prezes działał nielegalnie?? wink

23

A przy okazji: z "nietypowymi" osobami prawnymi są same kłopoty. Poniższe przykłady spotkałem w praktyce.

Przykład 1: Sad rejestrowy dopuszcza wpis do KRS, gdzie organem uprawnionym do reprezentacji jest zarząd działający poprzez osobę nie należąca do jego składu i nie wymieniona w KRS (dyrektor).

Przykład 2: Ustawa każe wykluczyć wykonawce bedacego osoba prawna, której urzedujący członek organu zarządzającego był prawomocnie skazany. Tylko skad zamawiający ma wiedzieć, kto wchodzi w skład organu zarzadzajacego wykonawcy, jesli ten wykonawca nie figuruje w KRSie albo gdy figuruje lecz KRS nie zawiera takiej informacji?

24

Widzisz Piotrek mają te dokumenty, tylko im się nie chce ich załączać do oferty, bo wychodzą z założenia, że skoro nie mają KRSu, to ich w ogóle ten przepis nie obowiązuje. Wykonawca stwierdził, że zawsze składa takie oferty i jest OK a ja się tylko do niego czepiam, ale skoro jest wyrok arbitrów w tej sprawie to jednak coś musi być nie tak z tym bankiem. Może kilka spostrzegawczych zamawiających nauczy Państwo z BGK, jak należy składac oferty, żeby były ważne!!!

25

tiarka napisał/a:

Wykonawca stwierdził, że zawsze składa takie oferty i jest OK a ja się tylko do niego czepiam,

Otóż nie tylko Ty sie czepiasz co już ustaliliśmy smile, a to że jest OK w innych przetargach wynika z nieuwagi, ignorancji bądź strachu przed odwołaniem... Dziwi tylko brak strachu przed kontrolą bo czym grozi zawarcie umowy z wykonawcą, którego oferta podlegała odrzuceniu wszyscy wiedzą wink