1

Temat: data na uzupełnianym oświadczeniu

Wzywałam wykonawcę do uzupełnienia oświadczenia o przynależności (lub braku przynależności) do grupy kapitałowej, ponieważ w złożonym z ofertą oświadczeniu wykonawca nie zaznaczył obowiązkowych pól.
Wykonawca dosłał nowe oświadczenie, ale z datą bieżącą (tj. po otwarciu ofert).
Czy taki dokument można przyjąć?

2

Odp: data na uzupełnianym oświadczeniu

Powinien potwierdzać w treści stan najpóźniej na dzień TSO a nie po TSO więc skoro w treści nie potwierdza to nie można uznać.

3

Czy mogę w takim razie wezwać raz jeszcze do uzupełnienia tego dokumentu (teraz o datę), czy pierwsze wezwanie wyczerpało już możliwości z art. 26 ust. 3 Pzp?

4

Może to coś ułatwi:
Oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej złożone z datą po otwarciu ofert (w odpowiedzi na wezwanie do uzupełnienia) zawiera sformułowanie: "składając ofertę w postępowaniu (...) oświadczamy, że (...)".
Czy z tego mogę wnioskować, że oświadczenie dotyczy stanu na dzień składania ofert? Wydaje się logiczne, ale jestem w desperacji (żeby uratować przetarg) i mogę nie myśleć przepisowo...
Dodam tylko, że jeśli uznam to oświadczenie, to wykonawca wygra przetarg, a zamówienie finansowane jest ze środków unijnych.

5

Postaram się wyciągnąć cię z tej desperacji smile
Jest ok.

6

Już mi lepiej:)  Czyżby moja zapobiegliwość w chwili budowania formularzy załączników do SIWZ nie poszła na marne?

7

Ktoś potwierdzi???

8

Wg mnie sprawa nie jest taka prosta - jak pisze Apollo. Żeby nie było - nie jestem za bezmyślnym wykluczaniu za byle g... Skoro jest to pewnego rodzaju oświadczenie, to powinniśmy je potraktować jak inne oświadczenia - np. oświadczenie o spełnianiu warunków. W moim odczuciu taka daleko idąca interpretacja nie jest prawidłowa. Zastanawiam się tylko czy nie można poprosić o wyjaśnienie z 26.4 ale nie jestem pewien czy będzie to prawidłowe.

9

To gorzej.... Ktoś jeszcze coś napisze?

10

mon.de napisał/a:

zawiera sformułowanie: "składając ofertę w postępowaniu (...).

Jeżeli chodzi o ten zapis można dopatrywać się że oświadczenie jest ważne na dzień TSO a więc gdy się je uzna w razie czego trzeba będzie dowodzić słuszność powyższego zapisu.