1

Temat: Polisa

Proszę o podpowiedź

Takie miałam zapisy w warunkach: ?Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca przedłoży aktualną i opłaconą polisę (na dzień składania ofert), a w przypadku jej braku, innego dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia, na kwotę nie mniejszą niż 100 000,00 PLN zł  brutto (słownie: sto tysięcy złotych, 00/100 ).?

Otwarcie miałam 08.10.2014 r.

Wykonawca dostarczył polisę -  ale pisze na niej okres ubezpieczenia: od 10.10.2013 godz.15:00 do 09.10.2014 r.

Jest przedłożony  dowód zapłaty (jednorazowy) z dnia 18.10.2013 roku.

Rozumiem, że ten dokument nie jest ważny mimo, ze był ważny w dniu otwarcia ofert?

Uzupełnienie polisy z dowodem zapłaty z art. 26 ust 3?

2

Odp: Polisa

Na dzień składania ofert jest ważna polisa - co chcesz uzupełniać ??

3

Wszystko jest OK - nie ma co uzupełniać

4

Ale teraz on nie jest już ubezpieczony. Termin ważności polisy skończył się  09.10.2014 r.

To fakt,  był ubezpieczony na dzień otwarcia 08.10.2014.

Mam zapisy w umowie:

1.    Wykonawca ponosi również pełną odpowiedzialność odszkodowawczą za ewentualne szkody wyrządzone osobom trzecim w trakcie wykonywania usług będących przedmiotem niniejszej umowy.
2.    Zamawiający wymaga od Wykonawcy posiadania umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej na sumę ubezpieczenia nie mniejszą niż wartość Umowy.
3.    Wykonawca obowiązany jest do przedstawienia aktualnej polisy ubezpieczenia o której mowa w ust. 5, niezwłocznie ? na każde żądanie Zamawiającego.

5 (edytowany przez anbu 2014-10-15 09:19:39)

Jeszcze to...

A w Formularzu Oferty mam zapis:  Zobowiązujemy się do przedłużenia opłaconej polisy na cały okres realizacji przedmiotu zamówienia zgodnie z treścią SIWZ.

Czyli rozumiem spełniają warunek na dzień otwarcia ofert - bo spełniają.
Natomiast jak ich wezwę do przestawienia polisy (złóżmy, że wygrają) i jej nie będą mieć to już inna para kaloszy?