1 (edytowany przez seniorcristobal 2014-10-22 09:23:36)

Temat: wymagane dokumenty od innego podmiotu użyczającego i biorącego udział

Wykonawca przy realizacji zamówienia będzie polegał na zasobach (doświadczeniu) innego podmiotu. Podmiot ten będzie brał udział w realizacji zamówienia, jako podwykonawca.

Zamawiający w takiej sytuacji wymaga od wykonawcy oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia (z tyt. art. 24 ust 1) w odniesieniu do tego innego podmiotu.

Czy jest to wystarczające i może tylko  tak sformułować wymaganie?

Czy raczej oprócz samego oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia należy wymagać tych samych dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia ( a więc ZUS, US, KRK), których wymaga się od wykonawcy?

Postępowanie powyżej progów.

2

Odp: wymagane dokumenty od innego podmiotu użyczającego i biorącego udział

To wasza wola jakich dok. będziecie żądać, ale samo oświadczenie niewiele daje.

3

zatrudniasz tak ja pierwszego W. to powinieneś wiedzieć to samo...

4

nikogo nie zatrudniasz podwykonawca, to nie wykonawca - moim zdaniem wystarczy KRS lub ewidencja i oświadczenie art.24

5

umowa o podwykonawstwo ? należy przez to rozumieć umowę w formie pisemnej o charakterze odpłatnym, której przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane
stanowiące część zamówienia publicznego, zawartą między wybranym przez
zamawiającego wykonawcą a innym podmiotem (podwykonawcą), a w przypadku
zamówień publicznych na roboty budowlane także między podwykonawcą a dalszym
podwykonawcą lub między dalszymi podwykonawcami

6

myszy1953 napisał/a:

nikogo nie zatrudniasz podwykonawca, to nie wykonawca - moim zdaniem wystarczy KRS lub ewidencja i oświadczenie art.24

No ja bym raczej wolał się upewnić czy ten podwykonawca nie wywinie mi numeru - jest traktowany niemal jak wykonawca i biorąc pod uwagę możliwość bezpośredniej zapłaty wynagrodzenia i solidarną odpowiedzialność za przedmiot zamówienia (lub jego część), to bym żądał wszystkiego.

7

jeżeli " wywinie" to nie Tobie tylko Wykonawcy ,z którym ma umowę a dobry Wykonawca ma umowę z wszystkimi sankcjami (karami zabezpieczeniem) i owszem jest uczestnikiem procesu wykonywania czegoś  tam....
a solidarna odpowiedzialność dotyczy podmiotu udostępniającego zgodnie z nowelą wprowadzona pewnie jako hamulec dla kupczących udostępnianiem. 
Ale jak ktoś lubi bawić się w papierologię to trudno (może dostarczyć wszystkie papierki i  koncertowo "zepsuć" robotę) i co Ty wyczytasz z tych zusów i us . Pewnie masz zawsze wielu Wykonawców . O ile wiem zasada jest prosta tylko to co jest niezbędne

8

myszy - mimo wszystko jednak zatrudniasz bo są zależności pomiędzy W i podW, płatności jeśli W. się nie wywiązuje i.t.p. lepiej w tym wypadku parę szt. papieru więcej w celu sprawdzenia niż potem problemów z zależnościami i nie chodzi tu tylko o samo wykonanie roboty

9

a o co ? właśnie o zrobienie roboty!! i to przy czynnym udziale Zamawiacza - bo taki jest proces tworzenia  ale są zamawiający co najchętniej zrobiliby kolonoskopię z przeproszeniem, i co Ci po tych  "kilku papierkach więcej" no chyba ,że dbamy o kasę Państwa   - a lasy wolno rosną.
Ustawodawca dał możliwość przeprowadzania prosto i jasno procedur to nie żądamy wszystkiego co tylko możliwe i niemożliwe. Mam swoje zdanie na ten temat i więcej się nie wypowiadam.