1

Temat: Usługa odbioru i zagospodarowania stałych odpadów komunalnych

Czy w tym przypadku przedmiot zamówienia jest ogólnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, żeby móc zastosować kryterium cena-100%?

2

Odp: Usługa odbioru i zagospodarowania stałych odpadów komunalnych

Niestety nie.

3

Tak myślałam. Jakie można zastosować drugie kryterium? Może np. termin płatności  faktury.

4

Np. częstotliwość odbioru frakcji X, lub poziom uzyskania recyklingu.

5

znalazłam opinie KIO, zalecają "częstotliwość odbioru wskazanych odpadów"

6

Mogłabym prosić o sygn. akt.

7

Komentarz do wyroku KIO z dnia z dnia 8 kwietnia 2013 r. (Sygn. akt: KIO 644/13, Sygn. akt: KIO 647/13, Sygn. akt: KIO 648/13, Sygn. akt: KIO 658/13)

http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,79968,14278012,KIO_o_zasadach_opisu_przedmiotu_zamowienia_i_kryteriach.html

8

Też jestem za częstotliwością o czym pisałem wyżej, jednak recykling też jest ok.

9

W regulaminie utrzymania porządku i czystości gminy mam, że wywóz odpadów selektywnych suchych ma odbywać się nie rzadziej niż co 4 tygodni, w przypadku domów jednorodzinnych. Myślę nad wprowadzeniem do przetargu warunku częstotliwości wywozu odpadów: cena-80%, częstotliwość wywozu: 20%, jeżeli wywóz będzie co 4 tygodnie 0 pkt,  a np. co 2 tygodnie 20 pkt. W takim przypadku muszę podać w siwz ile jest domów jednorodzinnych. Nie wiem czy dobrze myślę...