1

Temat: protest na wybór oferty pilna pomoc !!!!!

zamawiający ogłosił przetarg nieograniczony na dostawę maszyny, zamieścił SIWZ na stronie bip  i w formularzu cenowym zmienił parametr techniczny po 6 godzinach bez informacji na stronie bip. Wpłynęło 6 ofert, po otwarciu wybrał  najtańszą ofertę a wynik umieścił na stronie bip . Jeden z wykonawców wniósł protest  że zamawiający nie zastosował się do zapisów art. 89 ust. pkt 2 i zmienił treść załącznika po upływie określonego terminu.
Jak się okazało  2 oferty które mieściły się w środkach jakie miał zamawiający w budżecie  powinny być odrzucone, 4 przekraczały kwotę i jeszcze jedno 3 były na formularz przed zmianą a 3 po zmianie. Mam pytanie czy można  oddalić protest i unieważnić przetarg i jakie art. zastosować i jak to uzasadnić ,lub jakiś inny sposób żeby wyjść z tego mętliku.

2

Odp: protest na wybór oferty pilna pomoc !!!!!

Zmieniłaś przedmiot zamówienia nie informując uczestników postępowania (m.in. poprzez zamieszczenie informacji na stronie internetowej). Protest powinnaś uznać i uniewaznic postępowanie (art. 92 ust. 1 pkt 7).
I jeszcze coś...o jakim terminie mówisz na który powołuje sie protestujący?

3

Wykonawca w proteście w uzasadnieniu zażądał odrzucenia 2 najniższych ofert motywując tym że niespełnianą wymogów siwz  i że Zamawiający zmienił treść załącznika po upływie określonego terminu ale w uzasadnieniu nie podał o jaki termin mu chodzi a oferta wykonawcy który złożył protest jest wyższa od kwoty jaką zamawiający miał na sfinalizowanie zamówienia. Kopie protestu wysłałam do wykonawców którzy złożyli oferty wraz z informacją o proteście. Mam pytanie jak rozstrzygnąć   protest uznać  czy odrzucić , bo postępowanie muszę unieważnić na podstawie art 93ust.1pkt 7 uPzp  ,czy po rozstrzygnięciu protestu i unieważnieniu przetargu mogę ogłosić nowy przetarg czy muszę czekać 7 dni .

4

Pytanie podstawowe: Wybrana oferta nie spełnia waszych oczekiwań tzn. zmienionych parametrów?

5

Nasze spełnia ale wg siwz miało być 80 a wykonawca który złożył protest mówi że wg specyfikacji technicznej ma 79,60

6

aga napisał/a:

Nasze spełnia ale wg siwz miało być 80 a wykonawca który złożył protest mówi że wg specyfikacji technicznej ma 79,60

No więc spełnia czy nie?
Bo jeśli spełnia, to ja bym sie tak szybko nie poddawał, zwłaszcza że protestujacy i tak nie dostanie kontraktu i walczy tylko o "uwalenie" przetargu.

7

aga napisał/a:

To jakim cudem może WASZE WYMOGI spełniać skoro WASZA siwz przewidywała 80 a on daje 79,60 ? roll

8

z tego wyszły dwa przetargi w jednym

9

Ja sie poddaje, nie rozumiem tego co piszesz Aga wiec pomóc nie potrafie...

10

Sama zmiana parametrów powoduje zmianę warunków postępowania. Jest obarczone wadą uniemożliwiającą zawarcie umowy. Proponuję unieważnienie i ogłoszenie nowego już z dokładnym zastanowieniem się na warunkami.

11

mam protest co mam teraz po koleji zrobić... prosze o pomoc