1

Temat: Wykonawca zmarł w trakcie realizacji umowy i co dalej?

Proszę o radę, co możemy i powinniśmy zrobić jako Zamawiający w sytuacji jak w tytule (PN, dostawa z montażem, firma jednoosobowa, prace w toku). Nie wiadomo w tym momencie, jakie będą dalsze losy firmy, spadkobiercy itd.

Dziękuję.

2

Odp: Wykonawca zmarł w trakcie realizacji umowy i co dalej?

http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,79968,8183802,Konsekwencje_smierci_wykonawcy_zamowienia.html

3

a co w sytuacji gdy osoba wykonująca zamówienia, nie prowadząca działalności gospodarczej, idzie na L4 i nie zanosi się na rychły powrót a usługę trzeba wykonywać na bieżąco?

4

Problem w tym, że część zamówienia (dostawa) została wykonana, pozostał głównie montaż i prace pomocnicze, a nie wiadomo nawet do kogo te materiały w tym momencie należą i czy potencjalny nowy wykonawca może je przejąć... oraz komu zapłacić za to co wykonane.

5

No to jest kłopot, trzeba sprawę wyjaśnić, prosta nie jest, ja tym bardziej nie wiem komu płacić, ewentualnie mogę podać swój nr. konta big_smile

6

jeśli pilne znajdźcie wykonawcę do montażu - umowa z materiałem powierzonym - jemu zapłacicie za montaż a za dostawę poczekacie na wyroki

7

Też tak można, jednak bez regulacji prawnych co i dla kogo będzie ciężko.

8

jednak skoro dostawa już u Was - to Wasza mimo, że nie zapłacona. Kwestia potem regulacji finansowej ...

9

a prawnika macie ? jak my możemy rozstrzygać sprawę na forum -zaocznie bez dokumentów i zdawkowych stwierdzeń

10

Konieczne byłoby najpierw zanalizowanie umowy ws. udzielenia zamówienie, ale znając praktykę kontrakt zapewne wygasł. Co do zapłaty za wykonanie części zamówienie, to wchodzi ono do masy spadkowej. Jeśli zwłoka w zapłacie wiąże się z jakimiś dotkliwymi skutkami dla zamawiającego warto rozważyć złożenie tej sumy do depozytu sądowego.

Odpowiedzi na szczegółowe pytania należy poszukiwać w przepisach kodeksu cywilnego.