Temat: Dostawa żywności
Jakie dodatkowe kryterium oceny ofert przy dostawie art. spożywczych np. wędlin.
"Jakość" - w jaki sposób dokonać oceny?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Dostawa żywności
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakie dodatkowe kryterium oceny ofert przy dostawie art. spożywczych np. wędlin.
"Jakość" - w jaki sposób dokonać oceny?
Jak Jakość to może termin przydatności do spożycia?
No nie wiem, czy te z długim terminem przydatności są dobre jakościowo -
sama chemia i konserwanty
Im krótszy termin przydatności tym mniej tej chemi
Ocena smakowa,ryzykowna bo uznaniowa, ale dopuszczalna i realna
A Komisja Przetargowa jak króliki doświadczalne będzie musiała dokonywać oceny smakowej No a potem po wyborze oferty sprawdzać jakość każdej dostawy Fuj ...
a jak zaszkodzi?
zwyczajne produkty spożywcze, np. pieczywo (o ile nie jest ono specjalistyczne np. z innych mąk typu gryczana, czy ryżowa), czy wędliny ogólnie dostępne spełniają przesłankę ustalonych standardów jakościowych, są powszechnie dostępne, więc można zastosować samo kryterium cenowe, a jak nie, to można jakość tu wrzucić i faktycznie oceniać zapach, smak, czy wygląd
tylko w przypadku mięsa, to chyba nie obleci , a jak mam oceniać konserwowane warzywa, to też nie mam zielonego pojęcia
Przy powszechnie dostępnych trzeba wykazać w załączniku jak uwzględniono koszty ponoszone w okresie korzystania z przedmiotu zamówienia? Ktoś ma pomył co napisać w przypadku art. spożywczych?
no właśnie ja z tym zagadnieniem to nie mam pojęcia jak przy jakimkolwiek zamówieniu - co wspisywac ...:(
Nie wiem, czy nie się nie narażę swoją opinią, ale uważam, że w trybie ZC nie trzeba pisać żadnego uzasadnienia, bo już z nazwy trybu wynika jakie jest kryterium oceny. Ustawodawca co prawda nie wyłączył w art. 91 wprost trybu ZC, ale tak na logikę biorąc...
Skoro dostawy żywności są powszechnie dostępne i nie ma innych przeszkód wyłączających możliwość zastosowania ZC, to proponowałabym przeprowadzenie postępowania w tym trybie, unikając tym samym obowiązku pisania bzdurnych, wymuszonych na siłę uzasadnień.
Katiqq - bzdurne nie bzdurne - ustawodawca nie zwolnił, jak sama zauważyłaś, z uzasadnienia w trybie ZOC. Obowiązek uzasadnienia tak, czy inaczej jest
PS. Niczym się nie narażasz - ja także uważam to za bzdurne i kompletnie niepotrzebne
Ale wiesz co jest najśmieszniejsze, że na etapie prac w senacie problematyczność uzasadniania została poruszona, ale posłowie wyłożyli tzw. laskę.
Katiqq - bzdurne nie bzdurne - ustawodawca nie zwolnił, jak sama zauważyłaś, z uzasadnienia w trybie ZOC. Obowiązek uzasadnienia tak, czy inaczej jest
PS. Niczym się nie narażasz - ja także uważam to za bzdurne i kompletnie niepotrzebne
opinia Uzp http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;3059
zamawiający udzielając zamówienia, którego przedmiot jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, stosując wyłącznie kryterium ceny powinni przy sporządzaniu opisu przedmiotu zamówienia uwzględnić te elementy, które będą miały wpływ na koszty związane z eksploatacją oraz utylizacją przedmiotu zamówienia.
Powyższy obowiązek nie będzie miał jednak zastosowania w odniesieniu do zamówień udzielanych w trybie zapytanie o cenę. Jak zostało wskazane powyżej, tryb zapytanie o cenę może być stosowany wyłącznie w odniesieniu do dostaw lub usług powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych, a zatem w odniesieniu do zamówień, których charakter i specyfika uzasadniają, także w świetle art. 91 ust. 2a ustawy Pzp, zastosowanie jako jedynego kryterium wyłącznie kryterium ceny. Zatem, zgodne z przepisem art. 70 ustawy Pzp zastosowanie przez zamawiającego trybu zapytanie o cenę czyni bezprzedmiotowym wykonywanie czynności z art. 91 ust. 2a ustawy Pzp, która ma uzasadniać zastosowanie wyłącznie ceny jako kryterium wyboru oferty najkorzystniejszej.
Znam tę opinię ale to mnie nie przekonuje - tak samo jak nie przekonuje mnie ich opinia na temat nowego brzmienia art. 90.1 Pzp
Ważne, żeby przekonało kontrolujących a oni zazwyczaj akceptują opinie UZP.
a czy przy ustalaniu wartości zamówienia na artykuły spożywcze łączycie te zamówienia, tzn. czy mięso, artykuły spozywcze, pieczywo, warzywa i owoce przy szacowaniu wartości łączycie czy też nie
Zależy jak dużo tego zamawiasz. U mnie było np samych mięs na ponad 400 tys. rocznie. Odrębnie robiłam postępowanie na pieczywo, ryby, mięsa i wędliny, art. spożywcze robiłam w grupach: mąki,przyprawy, warzywa i owoce konserwowe, itp.
Przy moich wielkich zakupach zamówienia raczej nie byłby w stanie zrealizować jeden wykonawca, tym bardziej, że wymagane były codzienne dostawy.
Czyli jeżeli moja wartość na poszczególne produkty odrębnie tj. art. sypkie, wędliny, pieczywa, nabiał, warzywa nie przekroczy 30.000euro moge zrobić postępowania bez stosowania ustawy pzp, tak? no bo łącznie to oczywiście że przekroczy 30.000euro.
Dziękuję za odpowiedź
Ciężko mi jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ nie tak dawno na jednym ze szkoleń prowadząca, która była kontrolerem postępowań unijnych stwierdziła, że wszystko powinno być oszacowane razem.
Ja praktykowałam w ten sposób, że dzieliłam, jak opisałam w poście 19 i robiłam PN dla danej grupy, ponieważ to były bardzo duże dostawy.
Z ostrożności radziłabym oszacować razem i podzielić na części.
A jak ma się opinia UZP http://dzp.us.edu.pl/sites/dzp.us.edu.pl/files/imce/opinie/informator/2013/informator_nr_8_2013.pdf (str.6) do opinii kontrolera o którym Katigg piszesz?.
Wolałabym zrobić osobne postepowania ofertowe poniżej 30.000euro i dać ogłoszenia na BIP
"Natomiast zamówienia, które mają różne przeznaczenie i nie zachodzi możliwość ich wykonania przez jednego wykonawcę, co do zasady, powinny być traktowane jako zamówienia odrębne. Tym samym, zamawiający w ramach jednego postępowania powinien łączyć zamówienia obejmujące dostawy, które posiadają podobne przeznaczenie i zachodzi możliwości ich realizacji przez jednego wykonawcę".
Szkolenie było wiosną 2013 r. i raczej powyżej widzisz potwierdzenie teorii szkoleniowca. Sama musisz wiedzieć, czy to, co kupujesz jest w stanie dostarczyć jeden wykonawca, bo sądzę, że w tym wypadku to jest najistotniejsze.
Art. spożywcze oszacuj razem a postępowanie z możliwością składania ofert częściowych lub udzielić zamówienia w częściach prowadząc kolejno lub równocześnie kilka postępowań.
Marcel, jak oszacuję art. sypkie, mięso, pieczywo, nabiał, warzywa i owoce to łączna wartość przekroczy mi 30.000euro i wtedy zastosowanie ma ustawa pzp, a skoro opinia UZP dopuszcza oszacowanie odrębnie dla każdego rodzaju to dlaczego mam szacować łącznie?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Dostawa żywności
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc