Temat: rażąco niska cena po nowemu
Czy przy 30%-towej różnicy do ceny średniej lub szacowanej jest obowiązek wezwania do wyjaśnień czy też tylko gdy dodatkowo mam wątpliwość że może być rażąco niska?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → rażąco niska cena po nowemu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy przy 30%-towej różnicy do ceny średniej lub szacowanej jest obowiązek wezwania do wyjaśnień czy też tylko gdy dodatkowo mam wątpliwość że może być rażąco niska?
Opinie są różne, taka ta nieszczęsna Pzp że nic nie jest jasne, moim zdaniem należy wyjaśnić .
przerabiam ten przypadek i też wzywam, obliczyłem 30 % porównałem artmetycznej i wartości brutto i wzywam,
Dla mnie przy 30% różnicy od wartości zamówienia lub średniej arytmetycznej cen wszystkich ofert, zamawiający ma obowiązek zwrócenia się o udzielenie wyjaśnień.
W art. 90 ust.1 Pzp jest bowiem zapis " zamawiający zwraca się o udzielenie wyjaśnień" a nie "zamawiający może zwrócić się o udzielenie wyjaśnień".
Na poparcie mojego stanowiska fragment artykułu z tygodnika "Wspólnota":
RAŻĄCA NISKA CENA WG NOWYCH PRZEPISÓW
AUTOR: OPRAC. DOMINIK KRZYSZTOFOWICZ / 24.10.2014
Przepis art. 90 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 907 ze zm., zw. dalej jako ,,ustawa Pzp??), ustanawia obowiązek zamawiającego zwrócenia się do wykonawcy o udzielenie wyjaśnień oraz złożenie dowodów, dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny, jeżeli cena oferty, w opinii zamawiającego, wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzi jego wątpliwości co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami sformułowanymi przez zamawiającego lub wynikającymi z odrębnych przepisów.
Wystąpienie przez zamawiającego z wezwaniem do udzielenia wyjaśnień odnośnie rażąco niskiej ceny, powinno nastąpić ?w szczególności, gdy cena oferty jest niższa o 30% od wartości zamówienia lub 30% średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert?. Sformułowanie ?w szczególności? należy rozumieć jako przykład sytuacji, w której zamawiający powinien mieć, zdaniem ustawodawcy, wątpliwości co do możliwości wykonania zamówienia przez wykonawcę w zamian za oferowaną cenę. Warto nadmienić, że do nowego brzmienia art. 90 ust. 1 ustawy Pzp nawiązuje już wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 23 września 2014 r. (sygn. akt: KIO 1883/14) w zakresie wskazówek interpretacyjnych stosowania przepisów dotyczących ustalania podstaw rażąco niskiej ceny. Izba orzekła w nim, że zamawiający nie był zobowiązany do wzywania wykonawcy do złożenia wyjaśnień w zakresie rażąco niskiej ceny, gdyż oferta tego wykonawcy nie była niższa o ponad 30% od średniej arytmetycznej cen ofert, ani nie była niższa o 30% względem kwoty, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na wykonanie zamówienia.
Powyższa regulacja nakłada na zamawiającego obowiązek wszczynania procedury na podstawie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp, w każdym przypadku, gdy zamawiający ustali, że zachodzi co najmniej jedna z wymienionych w tym przepisie okoliczności. Przy czym, wezwanie do złożenia wyjaśnień odnośnie ceny ofertowej, która zdaje się być rażąco niska, gdyż zachodzi w stosunku do niej jedna z wyżej wymienionych okoliczności, nie przesądza, że cena danej oferty jest rażąco niska. Przepis art. 90 ust. 1 ustawy Pzp nie zawiera bowiem definicji rażąco niskiej ceny, ale wymienia niektóre okoliczności, jakie mogą na rażąco niską cenę wskazywać, w których procedura wyjaśniania oferty powinna mieć zastosowanie. O tym, czy oferta jest rzeczywiście rażąco niska, rozstrzyga zamawiający w odniesieniu do konkretnego przypadku, w oparciu o posiadane materiały, w szczególności wyjaśnienia wykonawcy i załączone przez niego dokumenty, oceniane w kontekście właściwości przedmiotu zamówienia będącego przedmiotem postępowania.
Określony w art. 90 ust. 1 Pzp próg ,,30%?? stanowi jedynie przykładowy, ale jednocześnie maksymalny limit wartości, który może być odpowiednio obniżony przez zamawiającego, w zależności od okoliczności dotyczących przedmiotu zamówienia. Także w sytuacji, gdy cena oferty jest niższa np. o 10% od wartości zamówienia lub średniej arytmetycznej wszystkich złożonych ofert, w okolicznościach związanych z konkretnym zamówieniem, zamawiający ma prawo powziąć wątpliwości co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia za zaoferowaną cenę. Ponieważ zaistnienie wątpliwości po stronie zamawiającego stanowi podstawową okoliczność uruchamiającą procedurę żądania wyjaśnień w celu ustalenia czy oferta zawiera rażąco niską cenę, należy zaznaczyć, że bez względu na brak zaistnienia okoliczności przykładowo wymienionych w art. 90 ust. 1 Pzp, w razie wystąpienia wątpliwości odnośnie wartości zaoferowanej przez wykonawcę ceny, zamawiający jest zawsze uprawniony wezwać tego wykonawcę do złożenia stosownych wyjaśnień
Urząd Zamówień Publicznych w pierwszym zdaniu opinii prawnej w przedmiotowej sprawie, stwierdził że art. 90 ust.1 ustanawia obowiązek zamawiającego. Oto początkowy fragment tej opinii UZP:
"Przepis art. 90 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 907 ze zm., zw. dalej jako ,,ustawa Pzp??), ustanawia obowiązek zamawiającego zwrócenia się do wykonawcy o udzielenie wyjaśnień oraz złożenie dowodów, dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny, jeżeli cena oferty, w opinii zamawiającego, wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzi jego wątpliwości co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami sformułowanymi przez zamawiającego lub wynikającymi z odrębnych przepisów".
zgadzam się z karol1945, wydłuża to postępowanie i więcej papierologi ale coż,
przerabiam ten przypadek i też wzywam, obliczyłem 30 % porównałem artmetycznej i wartości brutto i wzywam,
Nieśmiało zwracam uwagę, że art. 90 ust. 1 mówi o wartości zamówienia - a ta, z tego co mi wiadomo, jest wartością netto a nie brutto
wartość zamówienia= wartość netto, ale wg mnie jak porównujemy to musimy analogicznie brać wartość brutto zamówienia i wartość brutto oferty
wartość zamówienia= wartość netto, ale wg mnie jak porównujemy to musimy analogicznie brać wartość brutto zamówienia i wartość brutto oferty
Ja nie twierdzę że tak nie jest logiczniej, tylko że co innego wynika z przepisu.
Poza tym stosując się literalnie do art. 90.1 w praktyce istnieje mała szansa, że jakaś cena oferty (która jest brutto) będzie niższa od wartości zamówienia (netto) pomniejszonej jeszcze o 30%. Tak więc w praktyce, wg mnie, podstawą do wzywania o wyjasnienie rażąco niskiej ceny będzie miała średnia arytmetyczna z cen wszystkich złożonych ofert.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → rażąco niska cena po nowemu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc