1

Temat: wykaz narzędzi

Jeżeli mam przetarg na dostawę oleju opałowego, to czy mogę wymagać w potencjale technicznym do wykazania posiadania przez wykonawcę autocysterny przystosowaną  do transportu oleju opałowego oraz wyposażoną w legalizowany układ dystrybucyjno-pomiarowy? Taki wykaz należy zakwalifikować jako opis urządzeń technicznych zastosowanych przez wykonawcę...? Z góry dziękuję za odpowiedź.

2

Odp: wykaz narzędzi

ab123 napisał/a:

Jeżeli mam przetarg na dostawę oleju opałowego, to czy mogę wymagać w potencjale technicznym do wykazania posiadania przez wykonawcę autocysterny przystosowaną  do transportu oleju opałowego oraz wyposażoną w legalizowany układ dystrybucyjno-pomiarowy? Taki wykaz należy zakwalifikować jako opis urządzeń technicznych zastosowanych przez wykonawcę...? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jak najbardziej tak w potencjale technicznym można wymagać iż dysponuje co najmniej jedna cysterną na olej opałowy wyposażoną w legalizowane mierniki dostarczanego oleju przeliczające ilość w litrach dostarczonego oleju opałowego i zakwalifikować jako wykaz narzędzi, wyposażenia zakładu itd

3

Wykaz narzędzi to w usługach i w robotach budowlanych, a nie w dostawach.

4

Chyba wykaz sprzętu narzędzie to młotek

5

Raczej dyskusyjne jest żądanie wykazu sprzętu przy takim zamówieniu. Nie oznacza to jednak, że nie można zobowiązać wykonawcy do wykonywania dostaw przy użyciu takiego samochodu w umowie.

6

Czy stosują zapis opisujący konkretna markę i zapis lub równoważny muszę dokładnie zapisać że musi on odpowiadać i spełniać cech odpowiadające wymienionemu sprzętowi, czy wystarczy zapis lub równoważne. Bardzo proszę o pomoc, jesteśmy po kontroli starego projektu i zarzucają mam że mieliśmy zapis tylko lub równoważny bez dodatkowego wyjaśnienia

7

Sam zapis "lub równoważne" nie jest wystarczający, równoważność należy opisać bardziej szczegółowo.

8

Tak myślałam, bardzo Ci dziękuje, zawsze można na Ciebie liczyć