1

Temat: podpisanie umowy

Witam.
Co zrobić w przypadku:
Wysłane zostały zawiadomienia o wyborze oferty faksem i pocztą do 3 firm, dwie firmy otrzymały zawiadomienia już na drugi dzień w związku z tym otrzymałem zwrotki. Odczekałem 7 dni i chciałbym podpisać umowę jednakże niemam potwierdzenia tylko z jednej firmy.
Czy mogę podpisać umowę ponieważ wysłałem również zawiadomienie o wyborze oferty faksem tej firmie od której nie otrzymałem jeszcze zwrotki?

2

Odp: podpisanie umowy

Jeżeli SIWZ dopuszczała porozumiewanie sie faxem to termin biegnie od zawiadomienia faxem

3

Serdeczne dzięki!!!

4

Jeżeli faks zostanie potwierdzony imiennie to staje się formą pisemną.

5

cbud napisał/a:

Jeżeli faks zostanie potwierdzony imiennie to staje się formą pisemną.

Co to znaczy "potwierdzony imiennie"? Podpisany własnoręcznie?

6

To znaczy, że faksem odwrotnym podaje się imię i nazwisko osoby odbierajacej.

7

Więc tak potwierdzony faks nie staje się formą pisemną.

8

zdecydowanie nie staje się forma pisemną, jest tylko potwierdzeniem, że ów faks wpłynął do wykonawcyi odebrała go podpisujaca się osoba. Wraz z nadaniem fax`u jednocześnie nalezy dochwać formy pisemnej i przesłać rozstrzygnięcie pocztą lub  przez kuriera.

smile nora

9

nora4 napisał/a:

Wraz z nadaniem fax`u jednocześnie nalezy dochwać formy pisemnej i przesłać rozstrzygnięcie pocztą lub  przez kuriera.

Moim zdaniem bez sensu jest stosowanie obu form naraz. Albo faks albo pismo.

10

nora4 napisał/a:

Wraz z nadaniem fax`u jednocześnie nalezy dochwać formy pisemnej i przesłać rozstrzygnięcie pocztą lub  przez kuriera.

Nie znalazłem podobnego zapisu ani w art.27 ani w 92.

11

czy w takim razie gdy jest dopuszczona forma fax, która umożliwia wniesienie w tej formie także protestu, należy uznać, że jest wystarczająca?.
Gwarantuję, że nie - fax nie jest dochowaniem formy pisemnej. Zasada generalna okreslona w art. 9 ust. 1 nakazuje prowadzić postępowanie z zachowaniem formy pismnej. Dopuszczając określone formy (fax, elektorniczna, pisemna) należy zasztrzec że zostanie uznana wówczas, gdy druga strona na żądanie pierwszej potwierdzi fakt jej otrzymania. Czy jest to powszechnie stosowane?

Tak sad po prostu rzadko zdaża się by jedna strona potwierdzała drugiej fakt otrzymania czytelnego fax`u , a o formie mailowej nie wspomnę. 

smile nora

12

nora4 napisał/a:

po prostu rzadko zdaża się by jedna strona potwierdzała drugiej fakt otrzymania czytelnego fax`u , a o formie mailowej nie wspomnę.

Bo z mejlem jest duzo prosciej.
Ja stosuje prawie wyłacznie forme mejlowa i wystarczaja mi automatyczne potwierdzenia dostarczenia.

13

Piotrek napisał/a:

wystarczaja mi automatyczne potwierdzenia dostarczenia.

Jedyne co masz to potwierdzenie wysłania - jeśli żądasz aby odbierający kliknął potwierdzenie a nie kliknie to dalej masz tylko potwierdzenie wysłania...

14

Mnie wystarczy frax, telefon z prośbą o potwierdzenie otrztymania faxu i wiem, że wykonawca powziął wiadomość o (np. wyniku postępowania). Jednocześnie wysyłam gołębiem liścik polecony...:)

15

Marko napisał/a:

Jedyne co masz to potwierdzenie wysłania - jeśli żądasz aby odbierający kliknął potwierdzenie a nie kliknie to dalej masz tylko potwierdzenie wysłania...

Mówie Ci że mam potwierdzenie dostarczenia - w pełnym Outlooku jest taka opcja.

16

ja robie tak samo jak ty jacek 0707

17

Jasne Piotrze, potwierdzenie otrzymasz, jeżeli odbiorca kliknie potwierdzenie "przeczytania wiadomości". Wówczas taka opcja jest. Ale jeżeli nie kliknie nic - będziesz miał tylko potwiertdzenie wysłania. Nic więcej. Nawet w pełnym Outlooku.

18

jacek0707 napisał/a:

Mnie wystarczy frax, telefon z prośbą o potwierdzenie otrztymania faxu i wiem, że wykonawca powziął wiadomość o (np. wyniku postępowania). Jednocześnie wysyłam gołębiem liścik polecony...:)

Poczta czasami zawodzi, więc to wszystko mało!
Oprócz tego dobrze jest przejsc sie osobiscie po siedzibach wykonawcow i przekazac im rozstzrygniecie na żywo... tongue

19

jacek0707 napisał/a:

Jasne Piotrze, potwierdzenie otrzymasz, jeżeli odbiorca kliknie potwierdzenie "przeczytania wiadomości". Wówczas taka opcja jest. Ale jeżeli nie kliknie nic - będziesz miał tylko potwiertdzenie wysłania. Nic więcej. Nawet w pełnym Outlooku.

Widzę że nie jesteś zbyt mocny w Outlooku...

20

Ech...marzenia... Mógłbym osobiście wozić rozstrzygnięcia wykonawcom, zwłaszcza tym z Pomorza lub z gór... Jak myslisz, delegacja na 3 dni na jednego wykonawcę by wystarczyła? smile

21

Może nie jestem zbyt mocny w Outlooku, ale jeżeli nie kliknę "potwierdzenia" to nie dostaniesz nic.

22

jacek0707 napisał/a:

Może nie jestem zbyt mocny w Outlooku, ale jeżeli nie kliknę "potwierdzenia" to nie dostaniesz nic.

Zakładasz sie?
Niektórzy wykonawcy też nie klikają, a ja i tak dostaje potwierdzenia.
Potem jest protest i ich duże zdziwienie... big_smile

23

Gdyby ktoś chciał skorzystać podaje ścieżke:
Narzędzia / Opcje / Opcje e-mail / Opcje śledzenia

24

Zatem wyslij do mnie maila... smile

25

Piotrek napisał/a:

Mówie Ci że mam potwierdzenie dostarczenia - w pełnym Outlooku jest taka opcja.

A to insza inszość, nie używam wiec sie nie wypowiadam, pisałem w oparciu o expressa