1

Temat: Zapytanie o cenę

Dzień dobry wszystkim.
Proszę o informację, czy zakup strugarek, wiertarek, kosiarek samojezdnych- mogę przeprowadzić w trybie zapytania o cenę?. Wg mnie nie są to towary powszechnie dostępne i należałoby zastosować przetarg nieograniczony. Spotkałam się z interpretacją, że jak najbardziej np. zakup samochodu może zostać przeprowadzony w zapytaniu o cenę więc może i i moje strugarki itp mogę również zakupić stosując Zapytanie. Proszę o Waszą opinię i z góry dziękuję.

2

Odp: Zapytanie o cenę

moim zdaniem można ZPO-kiedyś na jakimś szkoleniu usłyszałam taką interpretację:
"jeśli każdy (gość z drogi) może wejść do sklepu i kupić przedmiot zamówienia bez jakichkolwiek ograniczeń, dodatkowych pozwoleń np.-to jest to rzecz powszechnie dostępna" i ja się tego trzymam

3

Oprócz powszechności jest jeszcze kwestia ustalonych standardów, a tu są spory doktrynie wink

4

Marko o jakich sporach piszesz?

5

O sporach dotyczących definicji ustalonych standardów przy okazji takich zamówień jak samochód czy komputery a ZOC

6

Nie przeprowadzałam zapytania o cenę.  Skoro sporządzamy SIWZ to również przestrzegamy art.29 - prawda?

7

Czyli PN?

8

wioletta1234 napisał/a:

Nie przeprowadzałam zapytania o cenę.  Skoro sporządzamy SIWZ to również przestrzegamy art.29 - prawda? Czyli PN?

Sporządzając SIWZ, w tym opis przedmiotu zamówienia musimy przestrzegać przepisów ustawy PZP w tym art. 29.
Czyli PN? Nie tylko w PN jest SIWZ. W trybie zapytania o cenę SIWZ jest również.

Tobie chodzi głównie o to czy zakup sprzętu możesz przeprowadzić w trybie ZOC. Na pewno wartość masz ponizej progów unijnych ale czy strugarki, wiertarki, kosiarki itp. są dostawami powszechnie dostępnymi o ustalonych standardach jakościowych. I tu jest problem, bo znajdziesz i takich którzy powiedzą że tak i takich którzy powiedzą że nie.

PS. Z doświadczenia wiem że gro zamawiających kupuje samochody i komputery w trybie ZOC ale czytałem opinie że dostawy te raczej pod ten tryb nie powinny być podciągane (i tu potwierdzam słowa Marko o sporach w tym zakresie).

9

Dzięki

10

Pytanie zasadnicze - jaka kwota? Jeśli poniżej 14.000 euro nie zastanawiałbym się, oprócz tego wybrałbym konkretny pasujący mi model.

11

Ja wpisałabym ZOC o konkretny typ np. wiertarki.

12

Maarta napisał/a:

Ja wpisałabym ZOC o konkretny typ np. wiertarki.

Jak mniemam z zachowaniem art. 29.3 ? wink

13

Marko ale np można okreslić typ n. wiertarka udarowa o określonej mocy i  funkcjach?

14

Jeśli typ n to konkretny model wiertarki np. Bosch Z300 (pewnie nie ma takiej wink )  to musisz dopuścić produkty równoważne i opisać jak rozumiesz tą równoważność (jakie cechy zdecydują o uznaniu za równważne).

15

oczywiście opisać trzeba, co nie musi oznaczać, że te produkty rónoważne istnieją wink