Temat: Płatność
Czy zamawiający może za usługę serwisu i konserwacji wykonywana w okresie 3 lat, zapłacic wykonawcy całe wynagrodzenie umowne z góry?
Ja mam watpliwosci a mój Główny Księgowy nie widzi w tym zadnego problemu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Płatność
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy zamawiający może za usługę serwisu i konserwacji wykonywana w okresie 3 lat, zapłacic wykonawcy całe wynagrodzenie umowne z góry?
Ja mam watpliwosci a mój Główny Księgowy nie widzi w tym zadnego problemu.
Przedziwny księgowy - u nas byłoby nie do pomyślenia
Co najmniej niezgodne z ustawą o finansach publicznych
No własnie nie wiem jakich uzyc argumentów zeby go przekonac ze tak nie można!!!
Ustawa o finansach publicznych. Nie można płacić za coś czego się nie otrzymało. Nawet zaliczki w robotach budowlanych (nie nazywają się zaliczki tylko płatności częściowe) muszą być za roboty częściowe faktycznie wykonane.
Ustawa o finansach publicznych.
A jakiś konkretny przepis?
Sonia księgowy ma racje i jej nie ma. Taki manewr musi miec gospodarcze uzasadnienie - czyli korzyść jaką zamawiający uzyska płacąc z góry jest większa zarówno od ponoszonego ryzyka jak i innych warunków ekonomicznych np. założenia lokaty dla większości z tych środków, zainwestowania itd. (przykład mi do głowy nie przychodzi ale słyszałem o takich). Oczywiście jest to szalenie ryzykowne, nie mniej jednak prawnie dopuszczalne. Jeżeli zamawiający mimo wszystko decyduje sie na taki manewr to musi to oczywiście opisać w siwz.
hmm... dostalismy "z góry" kasę na realizację tego zadania więc to co mamy w planie finansowym na rok 2007 chcą wydać w roku 2007 albo muszą- tego to ja juz nie wiem....
hmm... dostalismy "z góry" kasę na realizację tego zadania więc to co mamy w planie finansowym na rok 2007 chcą wydać w roku 2007 albo muszą- tego to ja juz nie wiem....
Istnieje jeszcze mozliwość lokat termonowych (2 m-c). Sprawa techniczna to taka, że Wykonawca który zgarnął już kasę ma mniej bodźców do realizacji projektu. Ty z kolei masz mniej możliwości wpływu na jego psychikę i egzekwowanie zadania.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Płatność
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc