1

Temat: Warunek: personel bez grupy inwalidzkiej

Czy w rozeznaniu cenowym poniżej 30 tys euro można zawęzić, że usługa sprzątania może być wykonywana wyłącznie przez personel bez grupy inwalidzkiej?

Wiem, że przy tej procedurze nie ma jakichś konkretnych wytycznych, wszystko jest raczej na wyczucie ale czy to nie będzie jakiś nietakt dodając ww. zapis?

Spotkaliście sie może z takim przypadkiem?

2 (edytowany przez Marcel 2014-12-11 13:44:36)

Odp: Warunek: personel bez grupy inwalidzkiej

Nero napisał/a:

Czy w rozeznaniu cenowym poniżej 30 tys euro można zawęzić, że usługa sprzątania może być wykonywana wyłącznie przez personel bez grupy inwalidzkiej?

Nie zaleca się raczej.

3

Usługi sprzątania należą do powszechnie dostępnych i bywa tak, że tego typu działalność najczęściej jest prowadzona przez różnego rodzaju spółdzielnie socjalne, czy zakłady pracy chronionej. Nie ma zakazu stawiania takiego wymogu, o którym piszesz, ale jak najbardziej uważam, że jest to nietakt.

4

może nie jest to niezgodne z prawem ale z normami społecznymi ponieważ jak wyżej nie należy ograniczać dostępu do pracy ludziom nie tylko niesprawnym fizycznie ale i psychicznie a wręcz odwrotnie

5

Zgadzam się z Wami ale nie do końca. Zatrudniany kiedyś przez firmę sprzątającą personel z grupą nie dawał sobie rady, non stop była wymiana osób, ciągłe skargi pracowników, że śmieci są nie wybrane, że pajęczyny itp... Ja jako Z miałem ogromne problemy z takimi umowami. Ponadto ludzie zatrudniani z grupą są wyzyskiwani przez takie firmy , gdyż one korzystają z dofinansowania a pracownikom dają tyle samo co ludziom bez grupy nie schodząc przy tym z wymagań względem nich.

6

nie dawał sobie rady bo Wykonawcy nie zależało , ... u nas są osoby z lekkim upośledzeniem  ruchowym i dwóch chłopakow z ... psych. i wszystko błyszczy to zależy od organizacji, dozoru i zwyklej uczciwości zawodowej . A ,że są wykorzystywani to na to ustawa jeszcze nic nie wymyśliła