1

Temat: dokumenty jakich zamawiający może żądać

jeżeli jest pn pow. 60.000 euro ale poniżej progów na podstawie art. 11 ust. 8 to czy mogę żądać wykazu wykonanych robót budowlanych za ostatnie 3 lata, czy też musi to być tak jak w rozporządzeniu 5 lat (są to dokumenty jakich zamawiający może żądać)

2

Odp: dokumenty jakich zamawiający może żądać

Jeżeli żądasz to zgodnie z rozporządzeniem. Nie ma wolnej amerykanki

3

jeśli jest to dokument jakiego ja mogę żądać ale nie muszę to wydaje mi się, że nie zawyżam kryteriów bo żądam o 2 lata mniej

4

Ograniczasz konkurencje

5

Marko, nie byłabym taka pewna. Bo rozporzadzenie mówi jakiego dokumentu mogę żądać, ale nie mówi mi jaki ja mam postawić warunek. Jeżeli napiszę, ze chcę aby wykonawca wykonał w ciągu osatanich 3 lat 2 podobne zadania a zgodnie z rozporządzeniem poproszę o  "referecje" z 5 lat to naruszę przepisy czy ograniczam konkurencję?
Czy z tego że ten dokument ma obejmować 5 lat wynika, że ma wykonać 1 podobne zamówienie w okresie 5 oststnich lat? A może 2 , a może 5 - po jednym na rok?

6

1. Nie musisz być pewna a tym bardziej zgadzać sie ze mną nie musisz wink
2. Warunek to możesz postawić w odniesieniu do ilości wykonanych robót ale na pewno nie wolno Ci ograniczyć okresu w którym roboty te miały być wykonane. Skoro rozporzadzenie mówi, że w ciągu 5 lat to 5 koniec i kropka. Stawiając warunek wykonawcy że ma sie wykazać 2 robotami to skracając okres do 3 lat ograniczasz konkurencje bo 1 robote mógł wykonac np. rok temu, a drugą 4.
3. Ograniczając konkurencje naruszasz przepisy i odwrotnie wink

7

Marko, przekonałeś mnie, zgadzam się z Tobą, chociaż oczywicie nie muszę wink

8

Oj, Karolinko cięty masz języczek ale z tego co czytam na forum mądra głowę - proporcje zachowane

9

Przepraszam jeśli czasami zbyt cięty...I oczywiście dzięki. Czuję, że jestem w dobrym towarzystwie.