1

Temat: realziacja planu zamówień

W planie zamówień publicznych na 2007 ujęliśmy następujące roboty budowlane na budynku:
a) ocieplenie i tynkowanie
b) przebudowa klatki schodowej
c) zadaszenie głównego wejścia
d) naprawa przewodów kominowych
e) remont korytarzy piwnicznych ? 8.000,00 zł
Łączna wartość robót przekracza 14.000 euro
Ostatnio okazało się że pkt e) remont korytarzy piwnicznych polegający na ich malowaniu zostanie wykonany przez naszą jednostkę ? warsztaty szkolne. Natomiast my musimy kupić materiały niezbędne do wykonania prac. Czy zakup materiałów powinnyśmy robić zgodnie z ustawą prawo zamówień publicznych? Czy wartość dostaw powinnam doliczyć do pozostałych robót przewidzianych do realizacji na budynku w tym roku i zgodnie z art. 6 ust. 3 przeprowadzić postępowanie?

2

Odp: realziacja planu zamówień

Dorotko, tak jak sama zauważyłaś art. 6.3 wyraźnie wskazuje, że jeżeli dostawy dla realizacji RB, to stosujemy przepisy dot. RB, więc chyba jest pewne, że jeżeli wartośc tych dostaw spowoduje przekroczenie pozostałych dostaw i RB musisz przeprowadzić na te dostawy postępowanie.

smile nora

3

wymienione powyżej zadania realizowane są jako zamówienie udzielane w częściach. I tak na zadania od a do d mam oddzielne ksoztorysy - natomiast jesli chodzi o malowanie nie mam żadnego kosztorysu. Bo tu w grę nie wchodzi robocizna a jedynie zakup materiałów. Jak przeprowadzić postepowanie zgodnie z art. 6 ust. 3 kiedy chodzi jedynie o dostawę materiałów? Zgodnie z pzp roboty budowlane opisuje za pomoca dokumentacji technicznej ... a szacuje na podstawie kosztorysu - a te dokumenty w tym przypadku są bezsensu (chyba że jestem w błędzie). Jak moge potraktowac to jako robote budowlana? to będzie mylące dla wykonawców. Wartość tej dostawy to koszt ok. 8.000 zł ale jak czytam art. 6 ust. 3 to wychodzi na to że wartość zadań od a do e sumuję i robię jedno postepowania albo udzielam postepownaia w cześciach ale w trybie właściwym dla całości no i kupuje materiały w postaci np. farb jak zamawiałabym robote budowlaną? Czyli 20 dni na zlożenie oferty no i musze mieć całą dokumentacje - ale to bezsensu. Chyba coś jednak pokręciłam w tych swoich wywodach na ten temat

4

dorota26 napisał/a:

wymienione powyżej zadania realizowane są jako zamówienie udzielane w częściach. I tak na zadania od a do d mam oddzielne ksoztorysy - natomiast jesli chodzi o malowanie nie mam żadnego kosztorysu. Bo tu w grę nie wchodzi robocizna a jedynie zakup materiałów. Jak przeprowadzić postepowanie zgodnie z art. 6 ust. 3 kiedy chodzi jedynie o dostawę materiałów? Zgodnie z pzp roboty budowlane opisuje za pomoca dokumentacji technicznej ... a szacuje na podstawie kosztorysu - a te dokumenty w tym przypadku są bezsensu (chyba że jestem w błędzie). Jak moge potraktowac to jako robote budowlana? to będzie mylące dla wykonawców. Wartość tej dostawy to koszt ok. 8.000 zł ale jak czytam art. 6 ust. 3 to wychodzi na to że wartość zadań od a do e sumuję i robię jedno postepowania albo udzielam postepownaia w cześciach ale w trybie właściwym dla całości no i kupuje materiały w postaci np. farb jak zamawiałabym robote budowlaną? Czyli 20 dni na zlożenie oferty no i musze mieć całą dokumentacje - ale to bezsensu. Chyba coś jednak pokręciłam w tych swoich wywodach na ten temat

w zakresie RB "malowanie" kosztorys sporządza się na podstawie "zakresu robót" lub "przedmiaru robót". Jak go zwał tak go zwał, ale to stanowi własnie opis przedmiotu zamówienia na który nie potrzebujesz ani pozowlenia na budowe ani także zgłoszenia. Prace polegają na remoncie, modernizacji więc jest to robota budowlana o takim zakresie prac jak malowanie - poprawa stanu technicznego. Natomiast czy ma jakiś związek z np. naprawsą przewodów kominowych nie wiem. W zasadzie nic nie pokręciłaś natomiast nie możesz oddzielać zakupów od prac remontowych.

:) nora

5

no tak ale jeżeli nie zlecam prac remontowych w przetargu ponieważ zostaną one wykonane przez nasza jednostke ? co wówcza? mimo tego powinnam mieć kosztorys i dokumentacje niezbedną do opisu przedmotu? ale to bezsensu skoro ja chce kupić materiał dla jednostki

6

dorota26 napisał/a:

no tak ale jeżeli nie zlecam prac remontowych w przetargu ponieważ zostaną one wykonane przez nasza jednostke ? co wówcza? mimo tego powinnam mieć kosztorys i dokumentacje niezbedną do opisu przedmotu? ale to bezsensu skoro ja chce kupić materiał dla jednostki

Dorotko, kup materiał i realizuj prace własnymi siłami. Problem polega na liczeniu tych innych zakupów od a) do e) które dokonywłaś wraz ze zleceniem prac. Też chyba kupowałąś farby czy inne materiały malarskie?

7

tak i tu masz rację! tyl;e ze to nie odbywalo się tak bezpośrednio, bo tamte prace zlecane były w przetargu i koszt materiałów wliczony jest w cene podana przez wykonawcę w ofercie

8

dorota26 napisał/a:

tak i tu masz rację! tyl;e ze to nie odbywalo się tak bezpośrednio, bo tamte prace zlecane były w przetargu i koszt materiałów wliczony jest w cene podana przez wykonawcę w ofercie

Dorotko, jak tamto było w przetargu, to teraz masz nowy szacunek!. Wystarczy jedynie uważać by tamten plus bieżący nie przekroczył kolejnego progu (unijnego). Jednak z powyższego wynika, że możesz dokonać zakupów poza ustawą, boza robociznę nie poniesiesz kosztów.

smile nora

9

jeżeli za robocizne nie płacę to nie traktuje tego jak robotę budowlaną? mimo że na tym samym budynku wcześniej były wykonywane  roboty budowlane?