26

Odp: rażąco niska cena

Jasna sprawa, uzupełniające są tylko do ustalenia progu kwotowego celem odpowiedniego zamieszczenia ogłoszenia w BZP czy w Suplemencie do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

27

Katiqq napisał/a:
bipi napisał/a:

Tak jak Myszki - sprawdzasz oba przypadki - w ustawie jest "lub" - nie "albo" wink

Bipi ja nie jestem prawnikiem, ale rozumuję w tym wypadku spójnik lub jako rozdzielający a nie łączący. Znalazłam tu coś http://prawo.money.pl/orzecznictwo/sad-najwyzszy/uchwala;siedmiu;sedziow;sn;izba;pracy;ubezpieczen;spolecznych;i;spraw;publicznych,ia,ii,uzp,10,06,7431,orzeczenie.html gdzie sami sędziowie wypowiadają się co do znaczenia tego spójnika w zależności od treści całego przepisu.
Nie omieszkam zapytać wykładowców na zajęciach jak oni to rozumieją.

no i sama sobie odpowiedziałaś badasz to LUB to  i jeżeli jedno z nich ma przesłanki rnc to wzywasz są przypadki ,że w obu przypadkach jest ta przesłanka

28

Wykładowca stwierdził, że logika rozumowania jest prawidłowa, ale z ostrożności zaleca sprawdzać oba przypadki. W lutym mam zajęcia z guru zamówień, więc jego też pomęczę w tym temacie.

29

Katiqq napisał/a:

Bipi ja nie jestem prawnikiem, ale rozumuję w tym wypadku spójnik lub jako rozdzielający a nie łączący. Znalazłam tu coś http://prawo.money.pl/orzecznictwo/sad-najwyzszy/uchwala;siedmiu;sedziow;sn;izba;pracy;ubezpieczen;spolecznych;i;spraw;publicznych,ia,ii,uzp,10,06,7431,orzeczenie.html gdzie sami sędziowie wypowiadają się co do znaczenia tego spójnika w zależności od treści całego przepisu.
Nie omieszkam zapytać wykładowców na zajęciach jak oni to rozumieją.

Przytoczony w treści uchwały wyrok SN: (...)Zdaniem Sądu Najwyższego połączenie dwu
grup osób spójnikiem ,,lub" oznacza, że warunek dotyczy obu grup. Gdyby miał się
odnosić do ostatniej grupy, składniki zdania byłyby połączone spójnikiem ,,albo"
oznaczającym alternatywę rozłączną.(...)
... i wszystko jasne wink

30

Przytoczony w treści uchwały wyrok SN: (...)Zdaniem Sądu Najwyższego połączenie dwu
grup osób spójnikiem ,,lub" oznacza, że warunek dotyczy obu grup. Gdyby miał się
odnosić do ostatniej grupy, składniki zdania byłyby połączone spójnikiem ,,albo"

Nie do końca wszystko jasne, bo w tej samej uchwale napisano:
"W pierwszym wypadku spójnik ,,lub" występuje jako łączący, w drugim jako rozdzielający, a w trzecim, w zakresie warunku uprawnienia dziecka do renty rodzinnej, występuje podobny problem interpretacyjny, jak w rozpatrywanym zagadnieniu prawnym.Wykładnia gramatyczna jest więc w przypadku omawianej ustawy zawodna i znaczenie użytych określeń należy oceniać w kontekście całej regulacji.".

31 (edytowany przez bipi 2015-01-12 07:17:32)

No właśnie: (...)w przypadku omawianej ustawy(...) wink
PS. Zresztą (o dziwo!) opinia UZP nie pozostawia w tym względzie wątpliwości:
http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;3060

32

Katiqq napisał/a:

Nie do końca wszystko jasne, bo w tej samej uchwale napisano:
"W pierwszym wypadku spójnik ,,lub" występuje jako łączący, w drugim jako rozdzielający, a w trzecim, w zakresie warunku uprawnienia dziecka do renty rodzinnej, występuje podobny problem interpretacyjny, jak w rozpatrywanym zagadnieniu prawnym.Wykładnia gramatyczna jest więc w przypadku omawianej ustawy zawodna i znaczenie użytych określeń należy oceniać w kontekście całej regulacji.".

O "LUB" więcej tutaj:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10629

33

No to proszę teraz o wykładnię art. 46 ust.4a !!!
1. Komu zabieramy wadium , tylko, wykonawcy z najkorzystniejszą ofertą,  który nie uzupełni na wezwanie dokumentów art.25.1 , pełnomocnictwa, grupy, listy lub art.87.2
2. Jak pisać wezwania do uzupełnienia, bez pouczenia ?
3. Jak z pouczeniem to do kogo , tylko do pierwszego w rankingu (jeżeli ma braki)?
art.46 ust.3 dlaczego wzywam wykonawcę odwołującego się po wyborze do wniesienia wadium , jeżeli w wyniku odwołania i ponownej oceny  jego oferta jest najkorzystniejsza

Ja chyba zgłupieję

34

Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na
wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył
dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1, pełnomocnictw, listy podmiotów
należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, lub informacji o
tym, że nie należy do grupy kapitałowej, lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której
mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3, co powodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez
wykonawcę jako najkorzystniejszej.

35

ale ja znam ten artykuł !! jak go rozumiesz Marcel  mamy 5 wykonawców każdy ma braki w ofercie wzywam wszystkich i czterech 2,3,4, 5 nie uzupełnia oferty - wykluczam , wadium oddaję ?

36

http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/utrata-wadium-nowe-zasady/
Wiesz coś z tego?

37

MIRAS napisał/a:

O "LUB" więcej tutaj:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10629

Miras dziękuję pięknie. Najlepszy był Twój komentarz o niemieszaniu logiki do Pzp big_smile

38

myszy1953 napisał/a:

No to proszę teraz o wykładnię art. 46 ust.4a !!!
1. Komu zabieramy wadium , tylko, wykonawcy z najkorzystniejszą ofertą,  który nie uzupełni na wezwanie dokumentów art.25.1 , pełnomocnictwa, grupy, listy lub art.87.2
2. Jak pisać wezwania do uzupełnienia, bez pouczenia ?
3. Jak z pouczeniem to do kogo , tylko do pierwszego w rankingu (jeżeli ma braki)?
4. art.46 ust.3 dlaczego wzywam wykonawcę odwołującego się po wyborze do wniesienia wadium , jeżeli w wyniku odwołania i ponownej oceny  jego oferta jest najkorzystniejsza

Ja chyba zgłupieję

1. W uproszeniu: Tak
2. Tak
3. Bez pouczenia, jak już bardzo chcesz to tak jak w pytaniu.
4. Nie rozumiem skąd Twoje wątpliwości?

39

4. Wybieram ofertę , która nie jest zabezpieczona wadium , a jeżeli on tego wadium nie wniesie to mamy po postępowaniu bo żadna oferta nie jest zabezpieczona i Zamawiacz zostaje z niczym -  ani pieniędzy z zaboru wadium jak by nie podpisał umowy ani zamówienia.

40

... eee nie koniecznie, jeżeli jest więcej niż jedna oferta, to wybieramy następnego - o ile jest taka wola zamawiającego.

41

jakiego następnego przecież jego wadium również zostało zwrócone przed odwołaniem i kolejnego i jeszcze następnego o ile są

42

A co stoi na przeszkodzie? To, że nie ma wadium powoduje tylko niemożność jego zatrzymania - ale czynność wyboru będzie ważna.

43

Na potwierdzenie tego, o czym pisze bipi:

KIO/31/11

Ustawodawca nie nałożył zatem na zamawiającego dokonującego przyjęcia oferty na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp obowiązku informowania wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty, o wykonawcach, którzy złożyli oferty w postępowaniu, o wykonawcach wykluczonych, bądź tych, których oferty zostały odrzucone, jak również o terminie, po upływie którego umowa może być zawarta. Na wyraźne odróżnienie wyboru oferty najkorzystniejszej od wyboru, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp wskazuje również treść ust. 1 art. 91 ustawy Pzp, który jednoznacznie określa podstawę dokonania wyboru oferty najkorzystniejszej tj. kryteria oceny ofert określone w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Instytucja wyboru z art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie została oparta na ustanowionych przez zamawiającego kryteriach oceny ofert. Dodatkowo, ustawa nie daje wykonawcom ubiegającym się o udzielenie zamówienia uprawnienia do składania odwołań na wybór oferty, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp ? wszelkie zastrzeżenia do sposobu oceny ofert przez zamawiającego powinny być rozpoznawane na etapie wyboru oferty najkorzystniejszej poprzedzonej badaniem i oceną ofert. Wszystkie informacje związane z ww. działaniami zamawiającego nabierają statusu informacji wiążącej od chwili, gdy upływa termin na wniesienie odwołania. Okoliczność polegająca na uchylaniu się od zawarcia umowy nie ma wpływu na dalszy tok postępowania, bowiem w takiej sytuacji zamawiający może skorzystać z uprawnienia do zawarcia umowy z kolejnym wykonawcą, co nie powoduje nowych, nie znanych dotąd okoliczności mogących stanowić podstawę do zaskarżenia w trybie odwołania. Wobec powyższego, do trybu wyboru oferty określonego w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie znajduje zastosowania uprawnienie zamawiającego do żądania od wybranego wykonawcy ponownego wniesienia wadium, bowiem uprawnienie to statuuje się wyłącznie wobec wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza w wyniku rozstrzygnięcia odwołania. Do wyboru oferty nie poprzedzonego badaniem i oceną ofert nie znajduje zastosowania również klauzula standstill oznaczająca minimalny okres zawieszenia dopuszczalności zawarcia umowy po zawiadomieniu wykonawców o wyborze oferty najkorzystniejszej i której celem jest zapewnienie wykonawcom prawa do skorzystania ze środków ochrony prawnej (art. 94 ust. 1 ustawy Pzp).
Reasumując, wybór oferty, w którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi przyjęcie oferty przez zamawiającego, jest oświadczeniem woli zamawiającego o zamiarze zawarcia umowy z danym wykonawcą w wyniku wcześniej dokonanej oceny. Mając powyższe na uwadze Izba stwierdziła, że wybór oferty dokonany przez zamawiającego na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi czynność podejmowaną przez zamawiającego po zakończeniu postępowania, która zgodnie z art. 180 ust. 1 ustawy Pzp nie może być kwestionowana w drodze odwołania. Czynność ta może stać się podstawą zaskarżenia przez wykonawcę na drodze cywilnoprawnej.

44

ale co ma jedno do drugiego ja mówię o sytuacji  opisanej w art.46.3.
Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium na podstawie ust. 1, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez zamawiającego.
I mam taką sytuację : przetarg na b. duża wartość w okolicach progu u. wybrano Wykonawce z 2 ceną , Wykonawca 1 w rankingu złożył odwołanie które postanowieniem KIO zostało umorzone . Zamawiający unieważnił poprzednie badanie i ocenę ofert oraz wybór - czynności  te powtórzono i w ich wyniku przetarg wygrał wykonawca odwołujący się,  w postępowaniu nikogo nie wykluczono i nie odrzucono oferty. Po wybraniu  w tym samym dniu wezwano Wykonawcę do ponownego wniesienia wadium,w określonym terminie  ( czyli wybrano zgodnie z przepisami Wykonawcę , który nie ma zabezpieczonej oferty wadium!!!) i tu mogą zaczynać się schody, że nikt nie podpisze umowy pierwszy nie wniesie i nie podpisze , drugi już nie jest zainteresowany bo wygrał duży kontrakt a na trzeciego nas nie stać bo za drogi i Zamawiający zostaje z niczym ani zamówienia ani pieniędzy z zaboru wadium. Czyli prawie 2 miesiące pracy w plecy.

45

Moja sytuacja: wybrano Wykonawce z 2 ceną , Wykonawca 1 w rankingu złożył odwołanie, które postanowieniem KIO zostało umorzone -  wykonawca z 1 ceną wycofał odwołanie. Nie unieważniłam poprzedniego badania, mimo pewnych wątpliwości, z obawy przed brakiem podstawy prawnej do ponownego wezwania do wniesienia wadium. Warunek ponownego wniesienia wadium związany jest z wyborem najkorzystniejszej oferty i następuje po ROZSTRZYGNIĘCIU ODWOŁANIA. Uznałam, że jeżeli nie odbyła się rozprawa - znaczy nie doszło do czynności ROZSTRZYGNIĘCIA odwołana.

46

Skoro odwołanie zostało wycofane to nie ma sprawy.

47

bipi napisał/a:

No właśnie: (...)w przypadku omawianej ustawy(...) wink
PS. Zresztą (o dziwo!) opinia UZP nie pozostawia w tym względzie wątpliwości:
http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;3060

A - cena oferty jest niższa o 30% od wartości zamówienia
B - cena oferty jest niższa o 30% średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert

zachodzi A - zwracam się o wyjaśnienie
zachodzi B - zwracam się o wyjaśnienie
zachodzi A i B - zwracam się o wyjaśnienie
nie zachodzi A i nie zachodzi B - mam święty spokój.

Tak rozumiem ten przepis.

Trzeba teraz sobie zabierać na otwarcie ofert kalkulatorek.

48

Apollo napisał/a:
Katiqq napisał/a:

Kontynuując wątek, myślę, że ustawodawca pominął w art. 90 ust. 1 słowo "podstawowego"

Prawidłowo powinno być także - "w szczególności jest niższa O CO NAJMNIEJ 30%...", bo co w sytuacji, gdy jest niższa o 31 % i więcej.:)

Żadna z pięciu ofert nie różni się między sobą o więcej niż 15% ani też od ich średniej arytmetycznej. Nie ma żadnych wątpliwości co do możliwości wykonania zamówienia ani co do ceny ofert, bo na podobne kwoty opiewały poprzednie umowy.  Jako że to dostawy powtarzające się okresowo, to wartość obejmuje kilka umów i tu tkwi problem. Z calym szacunkiem dla wykonawców, to najczęsciej drobni przedsiębiorcy i rolnicy, dla których każde wezwanie do wyjaśnień czy uzupełnień stanowi nie lada problem. Wzywając do wyjaśnień albo ich w ogóle nie otrzymam albo odpowiedzą w stylu: "bo takie ceny dał producent".
Czy nie mogę się tu bardziej oprzeć na zapisie z art. 90 ust. 1 dotyczącym porównania ze średnią arytmetyczną ofert, a że nie przekracza ona 30% - calkiem odpuścić? Jak teraz wezwę do wyjaśnień, to przy kolejnym postępowaniu nikt mi nie złoży oferty i dopiero będzie problem...

49

ten zapis o 30 % wartości zamówienia to wg mnie jest zbyteczny.

często są sytuacje, że szacunek bardzo odbiega od złożonych cen ofert, mimo, że wszystkie ceny kręcą się na podobnym poziomie.

i teraz mam się zwracać do wykonawców dlaczego złożyli oferty mniejsze od szacunku. powinienem raczej zapytać szacującego dlaczego on za wysoko oszacował.

np. w usługach geodezyjnych zawsze mam ten dylemat.

50

szad napisał/a:

ten zapis o 30 % wartości zamówienia to wg mnie jest zbyteczny.

często są sytuacje, że szacunek bardzo odbiega od złożonych cen ofert, mimo, że wszystkie ceny kręcą się na podobnym poziomie.

i teraz mam się zwracać do wykonawców dlaczego złożyli oferty mniejsze od szacunku. powinienem raczej zapytać szacującego dlaczego on za wysoko oszacował.

np. w usługach geodezyjnych zawsze mam ten dylemat.

No tak...tylko dalej zostaje pytanie co z tym zrobić...