Odp: rażąco niska cena
jak da radę i jest taka możliwość to zmienić szacunek, żeby pasował. innego wyjścia nie widzę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → rażąco niska cena
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jak da radę i jest taka możliwość to zmienić szacunek, żeby pasował. innego wyjścia nie widzę.
jeszcze jedno. zapis: cena oferty jest niższa o 30% od wartości zamówienia, ma w sobie jeszcze jeden kwiatek.
cena oferty jest - brutto, a wartość zamówienia - netto.
rozumiem porównywanie netto - netto lub brutto-brutto.
przykład:
cena oferty - 13.000 brutto (przy Vacie 23% netto 10.569 zł)
wartość zamówienia - 9.000 zł netto.
30% z 9.000 = 2.700.
z powyższego wynika, że powinienem wezwać do wyjaśnień NRC.
przecież to bez sensu, chyba że ja czegoś nie kumam.
Szacunek jest ok. Nie zmienia to jednak faktu, że uwzględnia kilka umów z tego przedmiotu zamówienia z ostatnich 12 m-cy / ostatniego roku budżetowego, czyli zawiera ilości produktów z kilku umów, co daje łącznie wartość za dostawę produktów w okresie kilkunastu m-cy, a teraz mamy postępowanie tylko na 8 m-cy. Wartość zamówienia nijak ma się teraz do ofert... i jaki jest w tym przypadku sens porównywania ofert z wartością zamówienia?
I - A jak postąpić gdy postępowanie jest podzielone na części?
Sprawdzać te 30% średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert w całym postępowaniu, czy w danej części?
Np. 1 część - szkolenie dla 20 osób, a druga to samo szkolenie dla 10 osób ale w innej miejscowości...
No i wartość zamówienia, to wartość całego zamówienia a nie danej części.
II - Co w sytuacji, gdy mamy projekt systemowy realizowany przez jednostki w terenie i każda jednostka ogłasza osobno przetargi, a wartość zamówienia jest w skali całego projektu?
Każdą część, jej wartość odnosisz do np. szacunkowej wartości, ale nie całości, tylko danej części, takimi danymi się przecież dysponuje a łączy celem wejścia w prawidłowy próg przetargowy.
nikt nie rozwieje moich wątpliwości z postu 52?
ale jakich? - brutto z brutto porównujesz
jeszcze jedno. zapis: cena oferty jest niższa o 30% od wartości zamówienia, ma w sobie jeszcze jeden kwiatek.
cena oferty jest - brutto, a wartość zamówienia - netto.
rozumiem porównywanie netto - netto lub brutto-brutto.przykład:
cena oferty - 13.000 brutto (przy Vacie 23% netto 10.569 zł)wartość zamówienia - 9.000 zł netto.
30% z 9.000 = 2.700.z powyższego wynika, że powinienem wezwać do wyjaśnień NRC.
przecież to bez sensu, chyba że ja czegoś nie kumam.
Porównujemy cenę oferty brutto z wartością zamówienia netto
Z Twojego przykładu wynika, że cena oferty wynosi 13.000 brutto a wartość zamówienia obniżona o 30 % wynosi 9.000 zł netto - 2.700 = 6.300 zł netto.
Reasumując cena oferty jest większa od wartości zamówienia pomniejszonego o 30 %
13.000 > 6.300 - nie wzywamy do wyjaśnień RNC
Chyba dobrze to wyjaśniłem:)
Coś się Fart zaplątałeś
Bipi wg Ciebie jak powinniśmy to obliczyć?
Tak jak Myszy - brutto z brutto porównujesz - przez analogię np. do uzupełniających - tam też masz wartość umowy i wartość zamówienia ale porównujesz brutto z brutto a nie netto z brutto. Niestety przepis jest pisany na kolanie bez głębszego zastanowienia i nie można zastosować wykładni językowej
Porównujesz 9.000+VAT z 13.000
Ja tak to liczę:
1.
Wartość szacunkowa: 65 000,00 zł netto, 70 200,00 zł brutto
30% wartości zamówienia: 21 060,00 zł brutto
Oferta - 63 554,76 brutto
Oferta niższa o 9,47% od wartości szacunkowej brutto
art. 90.1 w przypadku : gdy cena oferta wynosi 49 140,00 zł brutto lub mniej
2.
Suma cen ofert 655 660,98 zł
Ilość ofert 9
Średnia arytmetyczna 72 851,22 zł
oferta niższa o 12,76% od śred. arytm. wszystkich ofert
30% wartości arytmet. ofert 21 855,37 zł brutto
art. 90.1 w przypadku gdy cena oferty wynosi 50 995,85 zł brutto lub mniej
Chwila, czy porównujecie cenę brutto z oferty z wartością szacunkową netto+VAT, czy z szacunkową netto?
wiadomo ze netto plus vat, sam vat to czesto prawie te 30% :-))
Przyznam szczerze, że mam wątpliwości...
Z przepisu wynika, że powinno się porównywać cenę brutto oferty z wartością zamówienia (netto). Dla nas jest to korzystniejsze, bo mniej razy MUSIMY zwrócić się o wyjaśnienia.
Ale logika podpowiada inaczej ^^
Ale mieszacie... .
dowiemy sie jak beda jakies wyroki, poki co przepis skopany,ale ja na logike go biore:-)
poki co przepis skopany,ale ja na logike go biore:-)
Porównując ceny ofert z wartością zamówienia+VAT??? Akurat przepis w tej kwestii jest czytelny.
Czyli porównywać cenę brutto oferty z wartością zamówienia w netto?
A wartość zamówienia jest w netto, czy brutto?
"Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością." Netto jak byk ^^.
Porównywać należy brutto z oferty z NETTO z szacunku bez dodawania VAT.
Dla Zamawiających jest to lepsze, bo nie tak często będzie obowiązek wyjaśniania np przy robotach budowlanych, gdzie często kosztorysy są przesadzone.
Tak samo jak czytelny jest dla Ciebie Apollo, fragment dotyczący obowiązku wzywania przy 30%
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → rażąco niska cena
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc