1

Temat: Kryterium - termin dostawy

Witam.

Jako jedno z kryteriów będziemy mieć termin dostawy - minimalny termin : 3 dni robocze, maksymalny termin 5 dni roboczych.

Ilość dni wykonawca wpisze w formularzu ofertowym. Zastanawiam się co będzie jak :

1. nic nie wpisze?
2. Wpisze termin krótszy
3. Wpisze termin dłuższy?

Czy coś przewidzieć w zapisach siwz  na takie sytuacje, Czy oferta wykonawcy wtedy podlega odrzuceniu?

2

Odp: Kryterium - termin dostawy

A po co Ci termin minimum - czy to oznacza, że nie chcesz żeby zrealizował dostawę niezwłocznie lub następnego dnia jeżeli będzie miał taka możliwość? Ja zostawiłbym tylko termin nie dłużej niż i punktował ewentualne skrócenie terminu.

3

Jest to do zastanowienia czy nie dać minimum 1 dzień

4

Bitter napisał/a:

Witam.

Jako jedno z kryteriów będziemy mieć termin dostawy - minimalny termin : 3 dni robocze, maksymalny termin 5 dni roboczych.

Ilość dni wykonawca wpisze w formularzu ofertowym. Zastanawiam się co będzie jak :

1. nic nie wpisze?
2. Wpisze termin krótszy
3. Wpisze termin dłuższy?

Czy coś przewidzieć w zapisach siwz  na takie sytuacje, Czy oferta wykonawcy wtedy podlega odrzuceniu?

To do odrzucenia oferta.

5

lisvitalis napisał/a:

A po co Ci termin minimum - czy to oznacza, że nie chcesz żeby zrealizował dostawę niezwłocznie lub następnego dnia jeżeli będzie miał taka możliwość? Ja zostawiłbym tylko termin nie dłużej niż i punktował ewentualne skrócenie terminu.

Po to by móc punkować - jak najbardziej trzeba wymagać minimum i maksimum

6

Stworzyłem taki zapis, zerknijcie jeśli możecie :

Termin dostawy zamówienia jednostkowego  - waga 2 pkt
(minimalny termin - 1 dzień  roboczy, maksymalny termin - 5 dni roboczych)

Wykonawca otrzyma :

Za 5 dni roboczych : 0 pkt
Za 4 dni robocze : 0,5 pkt
Za 3 dni robocze : 1 pkt
Za 2 dni robocze : 1,5 pkt
Za 1 dzień roboczy : 2 pkt

Jeżeli Wykonawca w ofercie nie określi terminu dostawy, Zamawiający dokona poprawy na maksymalny termin dostawy tj. 5 dni roboczych a Wykonawca otrzyma 0  pkt.

3.    sposób wyliczenia punktacji dla kryterium: Termin dostawy zamówienia jednostkowego

T p
T = ---------------------- x 2
                      T max
gdzie:
T  ?  liczba punktów danej oferty w kryterium termin dostawy zamówienia jednostkowego
T p ? punkty przyznane przez Zamawiającego na podstawie kryterium oceny ?termin dostawy zamówienia jedn.?.
T n ? maksymalna liczba pkt jaką można przyznać w tym kryterium

7

Ok - a jak dookreśli - np 6 dni to co ?? bo widzę tylko procedurę co zrobisz jak nie określi terminu dostawy, a nie widzę co zrobisz jak da więcej np 6 dni.

8

I tu mam problem... nie wiem co wtedy...

9

Dlatego proponowałbym bym tak:

1. całkowita cena ofertowa brutto ? 80 %,
2. termin wykonania ? 20 %, tj.:

? od 1 do 5 dni  daty zawarcia umowy.
Zamawiający określa przedział czasowy, w którym oczekuje wykonania dostawy, obejmującego akceptowalny czas realizacji zamówienia ? minimalny od 1 dni i maksymalny do 5 dni. Wykonawca winien podać ilość dni, np. 4.
Wykonawca winien w ofercie podać termin wykonania pomiędzy 1 a 5 dni włącznie. 
UWAGA!
Podanie terminu (ilości dni) mniejszego niż 1 dni i/lub większego niż 5 dni lub brak podania terminu wykonania w formularzu ofertowym będzie skutkować odrzuceniem oferty na podstawie  art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 907 z późn. zm.).

2. Wykonawcom zostaną przydzielone punkty za cenę brutto na podstawie obliczenia udziału procentowego najniższej całkowitej ceny brutto w stosunku do danej całkowitej ceny brutto oferty według wzoru:

A )  CAŁKOWITA CENA OFERTOWA                                           
                                       najniższa oferowana cena z ważnych ofert (WARTOŚĆ)            
         ilość punktów = ------------------------------------------------------- x 100 pkt x 80 %   
                                                      cena badanej oferty (WARTOŚĆ)                        

B) TERMIN WYKONANIA ROBÓT BUDOWLANYCH           

najkrótszy termin wykonania  zaproponowany w ważnych ofertach
         ilość punktów = ------------------------------------------------------- x 100 pkt x 20 %   
                   termin wykonania zaproponowany w ofercie ocenianej    

3. Ważne oferty zostaną przeliczone wg powyższego wzoru. Jako najkorzystniejsza zostanie uznana oferta, która uzyska największa ilość punktów, tj. suma punktów A + B

10

Bitter napisał/a:

Stworzyłem taki zapis, zerknijcie jeśli możecie :

Wykonawca otrzyma :

Za 5 dni roboczych : 0 pkt
Za 4 dni robocze : 0,5 pkt
Za 3 dni robocze : 1 pkt
Za 2 dni robocze : 1,5 pkt
Za 1 dzień roboczy : 2 pkt

Jeżeli Wykonawca w ofercie nie określi terminu dostawy, Zamawiający dokona poprawy na maksymalny termin dostawy tj. 5 dni roboczych a Wykonawca otrzyma 0  pkt.

Czy powyższy zapis punktowania nie wystarczy? Koniecznie trzeba jeszcze stosować ten wzór, który proponujesz w pkt 3?

11

Wzór  w pkt 3 jest dodatkowo, bo wiadomo co z niego za wynik wyjdzie smile. Wzór jest dla ceny to i  jest wzór dla terminu smile. Ale masz rację, że przy tym punktowaniu nie jest konieczny.

Darek podał swoją wersję punktowania kryterium termin dostawy, i wydaje się ok, ale zostając przy tym co ja napisałem w #6, to co w przypadku gdy wykonawca nie wpisze terminu, albo wpisany terminy będzie przekraczał termin maksymalny lub minimalny?

12

Bitter napisał/a:

Wzór  w pkt 3 jest dodatkowo, bo wiadomo co z niego za wynik wyjdzie smile. Wzór jest dla ceny to i  jest wzór dla terminu smile. Ale masz rację, że przy tym punktowaniu nie jest konieczny.

Darek podał swoją wersję punktowania kryterium termin dostawy, i wydaje się ok, ale zostając przy tym co ja napisałem w #6, to co w przypadku gdy wykonawca nie wpisze terminu, albo wpisany terminy będzie przekraczał termin maksymalny lub minimalny?

Dlatego daj adnotację o odrzuceniu oferty.

13

Jak sobie to ułożysz tak będziesz miał smile

14

Bitter napisał/a:

ale zostając przy tym co ja napisałem w #6, to co w przypadku gdy wykonawca nie wpisze terminu, albo wpisany terminy będzie przekraczał termin maksymalny lub minimalny?

gdyby nie podał terminu wogóle, to bym w siwz może wpisał, że Zamawiający w takim przypadku uzna, że wykonawca oferuje maksymalny termin czyli 0 pkt.

w przypadku podania terminu dłuższego niż maksymalny - oferta do odrzucenia.

krótszego niż minimalny raczej nie poda bo by musiał wpisać w godzinach. Jak napiszesz w siwz, że termin minimalny termin nie może być krótszy niż 1 dzień, to jak poda mniej - oferta do odrzucenia.

15

Dzięki smile