1

Temat: zakończenie działalności gospodarczej a rozwiązanie umowy

Witam.
Wykonawca (odśnieżanie) przyszedł i oznajmił, że wyrejestrował działalność gospodarczą, bo miał za duże koszty ZUS, ale chciałby nadal odśnieżać.
Jesteśmy  z niego ogólnie zadowoleni i chcielibyśmy, żeby nadal świadczył usługi jako osoba fizyczna, ale nie jestem pewna jak to zrobić zgodnie z prawem. Rozwiążemy umowę za porozumieniem stron i zawrzemy kolejną - umowę o dzieło ale z wolnej ręki czyli art. 67 ust. 1 pkt3.
czy moje myślenie podąża we właściwym kierunku?

2

Odp: zakończenie działalności gospodarczej a rozwiązanie umowy

Moim zdaniem przesłanka z art. 67.1.3 nie jest spełniona.

3 (edytowany przez asiek 2015-01-08 08:50:43)

Odp: zakończenie działalności gospodarczej a rozwiązanie umowy

Hmmm. Ten Wykonawca odśnieża już trzeci sezon, nic nie wskazywało na to, że ma zamiar wyrejestrować działalność, powiadomił nas po fakcie. Mamy właśnie śnieżną zimę i jest ślisko, więc nie możemy przerywać wykonywania zamówienia, a zanim rozpiszemy i rozstrzygniemy nowe postępowanie ktoś musi  dbać o to, żeby na drodze było bezpiecznie. ja wiem, że ma być odwilż, ale nie wiadomo na jak długo.  aaa, zamówienie było dzielone na części i ta umowa dotyczy jednej z nich. Co prawda całe zamówienie miało wartość poniżej 30 tys Euro ale przetarg poszedł, więc teraz już do końca musimy stosować ustawe
Więc jeśli nie spełniamy przesłanki to może jakiś inny pomysł?