1

Temat: Pilne. Ogłoszenie, sekcja III.4.1)

Witam.

Czy jak precyzuję warunek dot. doświadczenia np :

Warunek zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał minimum jedną robotę budowlaną polegającą na budowie lub przebudowie lub rozbudowie lub modernizacji lub remoncie xxxxxxxx o wartości tej roboty minimum xxxxxxx zł brutto.

To zaznaczam w ogłoszeniu tylko "wykaz robót budowlanych ..." czy również "określenie robót budowlanych, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń, w tym informacja o robotach budowlanych niewykonanych lub wykonanych nienależycie"

Proszę o pilną pomoc sad

2

Odp: Pilne. Ogłoszenie, sekcja III.4.1)

Do takiego opisu zaznaczasz tylko wykaz - nie badasz robót niezrealizowanych.
BTW - Wystarczy jeśli napiszesz Budowie, przebudowie lub remoncie w rozumieniu prawa budowlanego. Modernizacji daj spokój, bo nie ma definicji.

3

Dzięki smile

4

ja zaznaczam jedno i drugie, bo określam  przecież roboty, co do których żądam poświadczeń

5

Nie powinnaś.

6

Zauważyłem przeglądając ogłoszenie urzędów marszałkowskich, innych szpitali czy nawet ministerstw, że nikt tego nie zaznacza.

7

Bitter napisał/a:

Zauważyłem przeglądając ogłoszenie urzędów marszałkowskich, innych szpitali czy nawet ministerstw, że nikt tego nie zaznacza.

... co nie oznacza, że wszystko dobrze robią i wręcz wyśmienicie - ale fakt - nie trzeba zaznaczać.

8 (edytowany przez Bitter 2015-01-23 10:58:38)

To wiadome Darek...
Jeszcze wczoraj widziałem siwz dużej jednostki, w którym było  żądanie wykonania wizji lokalnej przed złożeniem oferty.

9

Żądanie może być wink

10

Gorzej jak później na wizję przyjadą  jacyś państwo z kontroli smile

11

Eeee tam, a niby jaki przepis narusza? Wymagać można ale nie można nakładać żadnych sankcji jeśli nie odbędzie wizji.

12

Zaleca się dokonanie wizji, w tej formie, nic poz tym.

13

U mnie nałożyli korektę za żądanie wizji. Stare postępowanie, kto inny je prowadził. Nikt z tego powodu nie był odrzucony. Od tego czasu piszę "Zamawiający umożliwia dokonanie wizji ...."

14

bipi napisał/a:

Eeee tam, a niby jaki przepis narusza? Wymagać można ale nie można nakładać żadnych sankcji jeśli nie odbędzie wizji.

... żaden przepis - tylko ich w taryfikatorze, który sobie wymyślili.