1 (edytowany przez covec 2015-02-20 13:49:13)

Temat: Co zrobić z ofertą zawierającą (nie)prawdziwą informacją?

Badanie i ocena ofert. Wykonawca X składa oświadczenie, że dysponuje potencjałem technicznym, tym "lepszym" czyli punktowanym (u. niepriorytetowe). I tutaj jest sedno; w tym samym postępowaniu ofertę skalda wykonawca Y który udostępnia potencjał wspomnianemu wykonawcy X. Wykonawca Y w swojej ofercie wskazuje, że dysponuje potencjałem "niższej klasy" czyli niepunktowanym, a X wskazuje dokładnie ten sam potencjał ale jako "wyższej klasy". Wezwałem do wyjaśnień, a X twardo stoi przy swoim. Najlepsze jest to, że Y w pisemnym zobowiązaniu wskazuje ten potencjał jako wyższej klasy...może liczy na więcej za udostępnienie potencjału ;)Rozwiązania wg mnie są takie:
1. wykluczyć X z 24.2.3,
2.  nie wykluczać, ponieważ wyk. X jest na ok. 3 pozycji w punktacji. Ocenić jakby nigdy nic (ale doliczyć punkty czy nie za potencjał). Złożenie takiej informacji jest wynikiem nieświadomego błędu pracownika wykonawcy.

Innymi słowy, czy to już jest nieprawdziwa informacja czy jeszcze nie? wink

2

Odp: Co zrobić z ofertą zawierającą (nie)prawdziwą informacją?

Sąd Okręgowy w Krakowie w wyroku z 7 stycznia 2009 r., sygn. akt XII Ga 433/08 stwierdził, że ?dla zastosowania sankcji wykluczenia wykonawcy z postępowania z powodu złożenia nieprawdziwych informacji, nie jest więc wystarczające jedynie ?uprawdopodobnienie? przez zamawiającego złożenia nieprawdziwych informacji. Tym samym, zamawiający wykluczając z tego powodu wykonawcę, musi mieć pewność co tego, że nastąpiło złożenie nieprawdziwych informacji, a ich złożenie było wynikiem celowego i zamierzonego działania wykonawcy i ponadto te informacje mają lub mogą mieć wpływ na wynik postępowania o udzielenie zamówienia.?. (zob. KIO 138/13).

3

brawo pięknie zacytowane a teraz przystępujemy do fazy ,udowadniania ,że działanie było celowe

4 (edytowany przez covec 2015-02-20 17:15:42)

Czy aby na pewno myszy? Oferta jest w skrajnie korzystnym układzie dla wykonawcy trzecia, czyli nie ma opcji, że wygra. Oczywiście teoretycznie wpływ na wynik może mieć, ale jestem w stanie udowodnić, że nie ma żadnego wpływu; ilość punktów w poszczególnych kryteriach oceny ofert w przypadku tego wykonawcy nie wyznacza górnej granicy w tym postępowaniu, tak są ukształtowane kryteria, że równam z "najlepszym" w każdym kryterium (innymi słowy, wykonawca jest przeciętny).
Jeżeli zacznę udowadniać, że działanie było celowe, to nikomu nic nie udowodnię; każdy się wyłga i zrzuci na niedopatrzenie pracownika Wykonawcy/udostępniającego  który przygotował dokumenty. Z drugiej strony, już sami się pogrzebali, bo na wezwanie drugi raz potwierdzili taki stan rzeczy, ale jak wcześniej napisałem zapewne dlatego, że udostępniający sam wpisał takie parametry w pisemnym zobowiązaniu. Bardziej pasowałoby to po mataczenie ze strony udostępniającego. 

cyt. jak wyżej "Tym samym, zamawiający wykluczając z tego powodu wykonawcę, musi mieć pewność co tego, że nastąpiło złożenie nieprawdziwych informacji, a ich złożenie było wynikiem celowego i zamierzonego działania wykonawcy i ponadto te informacje mają lub mogą mieć wpływ na wynik postępowania o udzielenie zamówienia.?

W moim przypadku tak sądzę, wykluczenie będzie słabym wyjście, bo podkreślona przesłanka blado wygląda.

5

Czy jest taka opcja (usł. niepriorytetowe) aby nie wykluczyć wykonawcy za złożenie nieprawdziwych informacji, ale też nie punktować potencjału, który jest opary na nieprawdziwych informacjach? Wg mnie wykonawca działa na podstawie błędnych informacji od podmiotu trzeciego, jak wspomniałem wyżej. W wezwany do wyjaśnień potwierdza że potencjał jest taki jak w ofercie, a podmiot trzeci udostępniający (jednocześnie wykonawca w postępowaniu) wskazuje dokładnie ten sam potencjał o gorszych parametrach.

6

Uważam tak jak Myszki - kiedyś przepis był bezwzględnie stosowany na zasadzie - skłamałeś, kłamstwo ma wpływ na wynik postępowania (na wybór Twojej oferty - w uproszczeniu) - odpadasz, bez możliwości uzupełnienia w tym zakresie. Niestety jak KIO i SO (bardziej te drugie) zaczęły przepis łagodzić doprowadziły do tego, że przepis jest praktycznie martwy. A cel tego przepisu był jasny i klarowny - oszustom mówimy kategoryczne nie! big_smile Zresztą, podstawą wykładni tego przepisu powinien być przepis art. 297 par. 1 Kk - napisałeś nieprawdę - wypadasz, bez względu na to czy zrobiłeś to z świadomie i z premedytacją czy działanie nie było celowe i wynika z niechlujstwa, czy lekkomyślności. Teraz, żeby zastosować ten przepis, trzeba (niestety) jeszcze udowodnić, że działanie było celowe.

7

otóż to! dlatego post #3 napisany z przekąsem w poprzednim stanie prawnym podawaliśmy do prokuratury i dostawaliśmy " umorzono - znikoma szkodliwość czynu"