Temat: Sprawozdawczość z zamówień grupowych
Mam pytania dotyczące zamówień grupowych i sprawozdania z udzielonych zamówień publicznych (słyszałem różne opinie).
Sprawa dotyczy przetargu nieograniczonego na zakup energii elektrycznej, powyżej progu unijnego. Postępowanie przeprowadzono dla kilkunastu jednostek. Jedno postępowanie, bez podziału na części. Każda z jednostek odrębnie podpisywała umowę.
Kto powinien ująć to zamówienie w sprawozdaniu. Jednostka, która przeprowadzała postępowanie? Czy każda jednostka odrębnie, która zawarła (podpisała) umowę.
Wydaje mi się, że to drugie rozwiązanie. Tylko, że łączna wartość zamówienia przekroczyła próg unijny. Wartości dla poszczególnych jednostek były, np. 15 x powyżej 30 000 euro, 10 x poniżej 30 000 euro. W sprawozdaniu jednostki te mają to umieścić w rubrykach zgodnie z tym jaka była wartość całego postępowania, czy w polu zgodnym z faktyczną wartością jaka jest na umowie?
Czyli jeśli wartość udzielonego zamówienia była poniżej 30 000 euro to pomimo, że było przeprowadzone postępowanie powyżej progu unijnego to należy umieścić tę kwotę w zamówieniach o wartości poniżej progu 4.8?