1

Temat: wyjaśnić czy wezwać?

witam,

wykonawca miał wykazać, że wykonał dostawę serwerów, która miała obejmować swym zakresem również konfigurację serwerowych środowisk wirtualnych.

w wykazie wykonawca podał, że wykonał dostawę serwerów. z wykazu i referencji nie wynika, że dostawa obejmowała też tą konfigurację.

powinienem go chyba najpierw wezwać do wyjaśnień (26.4) aby wyjaśnił, czy w ramach dostawy realizował również konfigurację. jak wyjaśni, że też to było to wystarczy?

2

Odp: wyjaśnić czy wezwać?

Zacznij od wyjaśnień.

3

Jak Marcel i Wystarczy.

4

ok. thx

5

w przypadku jak wykonawca nie odpowiedział na wezwanie do złożenia wyjaśnień odnośnie danego dokumentu, to teraz powinienem go wezwać, żeby złożył dokumenty potwierdzające postawione warunki?

6

Jeżeli nie odpowiedział to oceniaj na podstawie danych jakie posiadasz, jeżeli więc jest to zasadne wezwij do uzupełnienia.

7

ja mam przypadek iż wezwałam do wyjaśnień z rażąco niskiej ceny oraz uzupełnienia wykazu. Wyjaśnienia złożone i uznane natomiast wykaz nie uzupełnił i zostanie wykluczony. Wykaz nie przestawiał wykonania roboty w zakresie chodnika z odwodnieniem chodziło dokładnie o to odwodnienie iż na wykazie nie było o nim mowy, natomiast w referencjach było. Takie jedno słowo a dużo znaczy.

8

w referencjach było odwodnienie, a w wykazie nie.
rozumiem, że referencje dotyczyły podanej w wykazie tej roboty?

czy badając spełnianie warunku udziału nie należałoby jednak uwzględnić jako całość wykazu wraz z referencjami? wiem, że referencje mają potwierdzać wykonanie roboty zgodnie z sztuką budowlaną itd, ale skoro z referencji wynika, że ta robota obejmowała to odwodnienie, to może jednak trzeba by się zastanowić nad uznaniem tego.

tak się przynajmniej zastanawiam.

9

Jeden dokument uzupełnia drugi i powinno się oceniać je łącznie, inaczej w przypadku braku wykazu a tylko samych referencji, wówczas wezwanie o uzupełnienie.

10

tylko jak wezwanie do uzupełnienia poszło i nie uzupełnił to teraz jednak mam uznać?

pewien kontrolujący wbił mi to raz do głowy że jak nie ma w wykazie to wzywać mimo że w referencji jest

11

co kontrolujący to inna opinia.
Ja to staram się traktować (badać) łącznie.